Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
doufám, že budu otázku správě formulovat.:)
Není mi moc jasné, jakou silou musím působit na hmotný bod, který držím v rukou a jakou když ho rovnoměrně přímočaře zvedám nahoru(působí pouze síla tíhová). Pokud je klid rovnocenný s rovnoměrně přímočarým pohybem, tak jaký bude rozdíl. A pokud je práce rovna přírůstku potenciální energie rovna W=mgh, tak jestli to znamená, že těleso zvedám rovn. př. nebo ho pouze držím.
Předem děkuji za odpověď:)
Čau
1. Je úplně jedno jestli ho držíš, nebo jestli ho rovnoměrně přímočaře zvedáš, síla je stejná (rovna gravitační)
Je to tak jak si řekl, klid i nezrychlený přímočarý pohyb je rovnocenný.
2. Tady nechápu na co se ptáš, prostě když máš těleso ve výšce h, tak má potenciální energii mgh.
V čem spočívá ten druhý dotaz?
Záleží co myslíš izolovanou soustavou, ale nejspíš to myslíš dobře.
Prostě to platí jen tehdy když vnější síly nekonají práci.
1. Těleso klouže po nakloněné rovině (bez tření). Sice mi na to těleso působí podložka nějakou silou, ale tato síla nekoná práci (je kolmá na podložku) - Ek+Ep=konst.
2. Na těleso tlačí člověk. Ten ale koná práci - Ek+Ep není konstantní
3. Těleso se pohybuje po podložce se třením. Tato třecí síla koná práci - Ek+Ep není konstantní.
Prostě nesmí tam být nic, co by konalo práci (kromě gravitační síly)
díky za odpovědi! ještě jedna otázka...
když těleso padá volným pádem a na začátku je v klidu ve výšce h je Ep=mgh, a jelikož E=Ek+Ep a Ek=0, pak E=Ep. Při dopadu je Ep=0 a Ek=mv2*(1/2), tudíž je E=Ek, a E= konstanta, tudíž Ep se musí rovnat Ek. Proč tomu ale tak není?
Mám tu jednu úlohu: Z balkonu ve výšce 20m je upuštěn míč o hmotnosti 0,4kg, Míč dopadne na zem 15 m/s. Jakou práci vykoná odporová síla.
V řešení se to má počítat jako úbytek mechanické energie míče a že W= Ep-Ek = 35J. A ne 0.
A taky mi není jasné, proč se nepočítá s tím, že odporová síla je kolmá k podložce, tudíž nekoná žádnou práci.

↑ Opulentus:
Ako už povedal Brzls, zákon zachovania platí len vtedy, keď vonkajšie sily nekonajú prácu. Ty ale vo svojom príklade vonkajšiu silu máš - odporová sila pôsobiaca proti pádu lopty. Preto sa len časť z celkovej energie systému (podľa zadania E=Ep) premení na Ek a časť sa premení energiu na prekonanie práce odporovej sily (W), a preto vo výsledku neplatí Ep=Ek, ale Ep=Ek + W.
↑ Opulentus:
Ještě poznámka.
Když ti padá míč z balkónu, tak kde si tam vzal nějakou podložku?