Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
tak píši zase po dlouhé době a chtěla bych se vás zeptat zda jsem počítala dobře.
Ze začátku jsem s tímto příkladem měla problém, protože jsem v tom nenašla nic společného, ale nakonec jsem snad něco našla tedy: Upravím si první vzorec a následně zkrátím 2c, poté roznásobím(?)

Budu ráda když mi v tom popřípadě najdete chyby a poradíte jak to mělo správně být.

↑ Kapicka: Ahoj,
nemôžeš krátiť zlomok, keď máš v čitateli a menovateli súčet.
Ja by som to skúsila skôr takto:

Ach aha, tak mockrát děkuji a budu si to pro příště pamatovat.

Zdravím vás,
nechtěla jsem zbytečně zakládat nové vlákno, tak to napíši sem.
Jedná se o možná náročnější výrazy a budu ráda, když se mnou budete mít trochu trpělivost a poradíte mi jak na to :) tedy u A) jsem si převedla na společného jmenovatele
,u příkladu B) na
a příkladu C) na
ale nejsem si jistá a dál bohužel nevím, nějak se ztrácím v těch závorkách a součtech

Podmínka: 
Ahoj, nejdřív si upravíš jmenovatele a čitatele složeného zlomku, čili sečteš zlomky v čitateli a jmenovateli. Další příklady zkus sama.

Ahoj gadgetko,
omlouvám se, že nepíši přes LaTeX- trvá mi to moc dlouho něž to tam naťukám, tak zasílám obrázek, ale nejdřív se tě musím zeptat jestli to dělám správně a také ten zakroužkovaný výraz, jestli jsem to udělala početně správně protože se mi zdá, že to nějak nevychází jinak nevím. Asi zase zmatkuju :/
K zakroužkovanému výrazu: když jsi ho uvedla do závorky, tak správně to má být:
. Tak to oprav a zkus to dopočítat. :)

Aha, takže jestli jsem to pochopila tak by to mělo být
tedy 1-1=0 a zbyde mi -u a u druhého 1+1=2 tedy 2+u . Takže když si to obrátím na násobení tak budu mít
a jak už mi uživatelka nahoře psala, že nemůžu krátit, když tam mám součet ve jmenovateli a čitateli, tak to bude konečný výsledek? Tedy :
?

Chybu jsi udělala ve změně znaménka: když je před závorkou mínus, mění se znaménka v závorce na opačná, tedy mínus a mínus dá plus... ;)

Jej a to je zrovna taková zbytečná chybka. Každopádně ti jako vždy mnohokrát děkuju za tvůj strávený čas a trpělivost, budu si pro příště pamatovat tvé postupy, jelikož mi to děláme trochu složitě a pak se v tom ztrácím.
Takže popřípadě zítra sem ještě doplním ten poslední příklad a ještě jednou mockrát děkuju :)
zatím ahoj