Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

ahoj, nevim kde se mam s timhle obratit ,ale souvisi to i s matematikou, tak to davam sem..potrebovala bych vedet, jak zjistit tu vdálenost ..nevíte nekdo?
↑ vlastovka19:
Zdravím,
uvažuješ podobnost trojúhelníků, pokud označíme vzdálenost od levé opory do konce růžové šípky za m, potom do 2. opory zbývá (6-m) a z podobnosti platí:
.
K výsledku přičteš
.
vazne nikdo nevi?
Asi nebylo jasné, že nechceš rozbor celého nosníku, ale jen růžový otazník. V pořádku? Děkuji.

dekuji za odpoved, ale stale tomu nerozumim..podle toho vypoctu to vychazi 2.8
↑ vlastovka19:
ahoj,
pokud zderivujes momentovou rovnici a das rovno nule, zjistis v jakem bode nastava extrem funkce což je vlastne tva vzdalenost
↑ vlastovka19:
ne, vychází dle WA. K tomu ještě 2 (což je a).
Jdeš zleva po nosníku, ujdeš
, potom začíná (na obrázku pro T) trojúhelník malý a k němu trojúhelník velký nad a pod úsekem
. Tak z těchto trojúhelníků počítám
a
, což je v součku
.
↑ CarolinaN:
Zdravím, to je 2.možnost, ale zde lze i grafickou metodou - tak? Děkuji.

uz chapu metodu podle Jeleny a muzu poprosit jeste o tu derivaci momentove rovnice ?
↑ vlastovka19:
to si ji musis napsat a pak zderivovat, to asi zvladnes když se zabyvas takovyma přikladama ne?

momentovou rovnici mam napsanou ale nevim jak to derivovat,mohla byste prosim uvest alespon postup nebo navest jak na to
↑ vlastovka19:
tak ji sem napis.. pak ji mužem zderivovat, podle nezname x

aha, tak jsem to nemela :) pardon
Ax mi vyslo 10 392 N
↑ vlastovka19:
jsem se prepsala, u momentu te zajima vzdy posouvačka a ne normalovka :) kolik je Ay?
Co studeješ, jestli se mužu zeptat? :)

28 000 N , takze deleno 6 je 4666,7..to se jeste vydeli tisicem, pac tam jsou jine jednotky,ale uz to vychazi..
Dekuji moc :) sla jsem zkusit strojarinu z tech. lycea ,ale asi tam brzy skoncim s temi mymi nedostatky :) uvidime
↑ vlastovka19:
Kdyby si chtela doučko, možna bych Ti mohla pomoct :) chodim na stavarnu :) tak sem rada že to vyslo :)
↑ CarolinaN:
:-) také povídám, že zde by to šlo, jelikož je graficky nenáročný průběh. A také extrém kvadratické funkce nemusíme hledat přes derivace.
sla jsem zkusit strojarinu
chodim na stavarnu :)
Víte, jak začíná tato pohádka? :-)

i kdyz je to uz vyresene, tak jsem nasla jeste jeden jednoduchy a rychly zpusob podle nejakych skript, kde pro zjisteni teto vzdalenost staci dat vysku trojuhelniku/ q = u me to je 16/6.. +2= 4,67