Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, zrovna si opakuji kapitolu nerovnice s absolutní hodnotou. Tuto kapitolu mám již dávno za sebou. Všiml jsem si před nedávnem, že po každé, když rozděluji absolutní hodnotu na dva případy, tak v druhém případě již nepoužívám zobáček i s rovnítkem. Ten vídávám všude možně na netu. Tedy v tomto př. používám pouze místo
. Nepamatuji si, že by mi někdo toto vytkl. Nevzpomínám si ,že bych měl obtíže s abs. hodnatami To v zásadě nemá nikdy vliv na konečný výsledek ne?. Je to OK ?:)
1)
2)
Ahoj, nás kdysi profesor matematiky učil, že v intervalu, pro který řešíš dílčí nerovnice, má být neostrá nerovnost, čili nebo
, protože by se mohlo stát, že by utekl nějaký kořen nerovnice. Je to hlavně v takových dílčích řešeních, která na sebe navazují a jsou např.
a
a
. Když se interval bere jen v kulatých závorkách, krajní body řešení by utekly a místo
bys pak měl řešení
.
↑ bonifax:
Ahoj.
Ak je číslo v absolútnej hodnote rovné nule, tak je nula aj absolútna hodnota.
Oplatí sa využiť, že napríklad ak , tak
.
Potom aj pre platí
.
Po pripočítaní čísla 6 k obom stranám nerovníc dostaneme hneď , odtiaľ
↑ bonifax:
Tvůj postup v příspěvku #1 je naprosto v pořádku a je to přímo učebnicový postup i s tím kde používáš ,
.
↑ zdenek1:
takže i v libovolném příkladě nerovnice s Ab. hodnotou, použiji-li poté , je to OK?:)
↑ bonifax:
To se takto obecně nedá říct, zejména pokud je těch absolutních hodnot více. Důležité je aby každá hranice v nějakém intervalu byla.
To co ukazuje ↑ gadgetka: v #4 je bezpečné.
Na druhou stranu, když použiješ,
,
,
tak to určitě není špatně a je to klasické dělení intervalů podle definice.
↑ zdenek1:
dobře tedy, tedy suma sumarum, používat zobáček pro druhej příklad je tedy bezpečnější. Já si nechám postup ten, který jsem dělal doposud a jen si dát pozor na ty hranice ok :)
Děkuji všem za reakce a mějte se pěkně!