Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mám síť čtyřstěnů, tj. mnoho čtyřstěnů poslepovaných k sobě tak, že bez mezer nebo překrývání vyplňují určitý prostor (jedná se o těleso modelované pomocí metody konečných prvků). Znám počet čtyřstěnů a vrcholů a rád bych spočítal celkový počet hran. Výsledek bude nejspíš záviset ještě na jiných faktorech, ale jde mi spíš jen o odhad. Např. pokud odstraním jeden čtyřstěn „uvnitř“ tělesa, tak se nezmění počet vrcholů ani hran, ale počet čtyřstěnů zřejmě klesne o jeden. Můžeme tedy uvažovat případ, kdy těleso neobsahuje „díry“.
Tento problém bude nejspíš souviset s Eulerovou charakteristikou, ale nejsem si jistý, jak ji uplatnit ve 3D. Předem díky za reakce.
Ahoj
Tu je zaujimava aktivita
http://www.math.uqam.ca/~tanguay_d/Pdf% … _Euler.pdf
Díky za odkaz. Francouzky neumím, ale vytušil jsem, že článek se točí kolem vzorce
S-A+F = vrcholy - hrany + stěny = 2.
Zmiňuje ale i případ, kdy těles je více a některé vrcholy, hrany a stěny jsou sdíleny více tělesy? Tak daleko jsem se neprokousal...
↑ FliegenderZirkus:,
Aleaspon pozoruj co sa deje ked mas homemorfismy z telesamy ako na strany 20( gula, torus...)
Tiez je to zavisle aj na tom co je pojem diera...
Iste vzdy predpokladas konexitu, ze.
Pozri aj toto
http://mathworld.wolfram.com/EulerCharacteristic.html
Iste v nejakych knihach o Algebraickej topologii najdes nieco.
formalny dokaz nemam, ale zda sa mi take prirodzene, ze Eulerova charakteristika pre R3 by mala byt
V-E+F-S=0 kde V = vrcholy E = hrany F = steny a S = objemy (aj s vonkajsim objemom)
EDIT: v dalsom prispevku som zistil, ze v nasledujucom vztahu je chybicka
potom ak su tie objemy vzdy stvorsteny, tak plati F=2S teda E=V+S
co si v prvom kroku over nejakymi simulaciami (asi nejake mas, ked to potrebujes pre prakticke ucely) a potom mozme podumat nad nejakym dokazom ak by to sedelo a nezdalo by sa ti to ocividne
↑ Brano:
S = objemy znamená počet čtyřstěnů? Na obrázku jsou červeně očíslovány vrcholy a černě s podtržením hrany:
Jak mám prosím do tvého vzorce dosadit?
Začínám být trochu pesimista, protože vlastně počet stěn předem neznám, jen počet vrcholů a čtyřstěnů. I kdybych našel jednu rovnici, která obsahuje ty čtyři proměnné V, S, F, E, pořád mám dvě neznámé. :/
Ahoj, tu mas este jedno URL http://www.cs.mtu.edu/~shene/COURSES/cs … euler.html kde je to vysvetlene z trocha ineho pohladu.
S je pocet objemikov, ale treba zaratat aj ten vonkajsi. Teda ak X je pocet stvorstenov, tak potom S=X+1.
Ale kazdy stvorsten ma 4 steny teda stien tam bude 4X, az na to, ze sme kazdu vnutornu stenu teraz zaratali 2x. Teda nech I je pocet vnutornych stien a O je pocet vonkajsich stien, tak potom plati
2I+O=4X, alebo teda F=I+O=2X+O/2. Teraz to dosadme a mame
0=V-E+2X+O/2-X-1=V-E+X-1+O/2 teda E=V+X+O/2-1 cize potrebujes aspon vediet zratat vonkajsie steny.
Lenze povrch, ak to nema byt derave, je sfera, teda mozme pouzit normalnu eulerovu charakteristiku.
Teda nech Y je pocet vnutornych vrcholov a Z je pocet Vonkajsich vrcholov, teda V=Y+Z. A tiez
Z-e+O=2 (e su vonkajsie hrany) lenze steny su trojuholniky, teda 2e=3O cize O=2Z-4 teda mame
E=X+Y+2Z-3 takze musis aspon vediet rozlisit kolko je vnutornych a kolko vonkajsich vrcholov.
V predchadzajucom prispevku som sa nejak prepocital, ale uz bolo dost neskoro vecer :-)
Ak som dobre pocital teraz v tvojom obrazku, tak by to malo sediet - skus si to pripadne este overit.
↑ Brano:
Přesně tohle jsem potřeboval, díky! Ze vzorce E=X+Y+2Z-3 můžu odhadnout E < X + 2*V - 3, protože celkový počet vrcholů V = Y+Z znám. Pokud těleso obsahuje díry, tak jich nejspíš bude méně než 3*Y a i kdyby ne, tak se bude přesouvat trochu paměti, to už nehraje velkou roli. Téma označuji za vyřešené.
Stránky: 1