Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
našel by se zde někdo, kdo by mi osvětlil, co se tímto termínem myslí? V osnově jednoho matematického předmětu jsem našel: Afinní objekty a zobrazení (přímka, rovina, konvexnost a poměr). To je myšleno tak, že ty objekty jsou přímka a rovina? Jako v tomto smyslu: http://www.matweb.cz/kategorie-anal … geometrie? Protože to se mi moc nezdá, ale kdo ví. Díky
ahoj ↑ skokanDOzeme:,
tím je zřejmě myšlen geometrický útvar v afinním prostoru, tj. útvar, k jehož definici není potřeba shodnost.
↑ Eratosthenes:
Děkuji za odpověď, ale moc jsem to nepochopil. Nemohl bys mi to prosím zkusit vysvětlit jak úplnému blbcovi? Nebo mohl bys mi prosím uvést konkrétní příklad útvaru a na tom to demonstrovat? Ja pochopil, že je afinní prostor tvořen jeho zaměřením V a množinou budů + operace sčítání vektorů, násobení vektoru skalárem a sčítání bodu s vektorem. Myslel jsi to tak, že tyto objekty jsou libovolné objekty složené z bodu (např. rovnoběžník), které nemají definovanou shodnost, tzn. že na nich právě můžem provádět afinní transformace? Z této části matematiky jsem dost mimo, tak se omlouvám za blbé dotazy :)
ahoj ↑ skokanDOzeme:,
to není hloupý dotaz, je to totiž přesně tak. Afinní geometrie zná incidenci (tj. co na čem leží, co čím prochází, co se jak protíná), zná uspořádání a spojitost (což umožňuje každý útvar chápat jako množinu bodů) a zná rovnoběžnost. Ale nezná shodnost a neumí měřit. Lze tedy definovat např. polopřímky, úsečky, rovnoběžníky, ale už ne třeba kružnici (protože k tomu je třeba vzdálenost), ani kolmice (protože k definici pravého úhlu je třeba shodnost). "Běžnou" euklidovskou geometrii dostaneme až tehdy, když k axiomům afinní geometrie přidáme axiomy shodnosti.