Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj,
mohli byste mi prosím poradit (po krůčcích)? Najít obraz a jádro lineárního zobrazení dané předpisem zvládám, ale tohle je na mě trochu moc :(
Najděte předpis nějakého lineárního zobrazení tak, aby
,
.
Díky za každou radu :)
Ahoj ↑ kaitlyn:,
Toto cvicenie by mala byt jednoducha formalita, pre studenta, ktory asimiloval zakladne definicie o linearnych aplikaciach. (neviem preco, casto je to povazovane za tazke,dokonca az neriesitelne, cvicenie)
Iste vies, ze jedna linearna aplikacia je urcena obrazmy vektorov nejakej baze z vychodneho priestoru.
Text cvicenia ti okamzite da, ze pre f musi platit
f(1,0,0)=(0,0,0)
f(1,1,1)=(0,0,0)
Ostava este urcit obraz lubovolneho vektoru ktoru nie je v jadre,
( to znamena, ze ......) ktory je pochopitelne nenulovych nasobok z Im(f)
Napriklad, vyber f(1,0,1)=(1,0,1) vyhovuje.
Ostava ti dat podrobnu argumentaciu tohto vyberu.
Bolo dobre aj napisat maticu f ( v akych bazach je to trivialne?, a ako sa pise v kanonickych ( cize beznych) bazach oboch priestorov)
Děkuji ti, ↑ vanok:!
Už jsem tomu asi přišla na kloub ;-)
Jestli jsem dobře počítala, tak mi vychází matice A (ze vztahu: f(x) = Ax):.
Pak.
↑ kaitlyn:,
Vidim ze si pochopila co som vysie pisal.
Je to jednoduche ale uzitocne vediet.
Bolo by uzitocne upresnit v akych bazach (v pociatocnom priestore a v priestore obrazu) je napisana tvoja matica a tiez ako by sa pisala v inych bazach.
↑ vanok:
Děkuji za "nakopnutí" :)
Nevím, co přesně se po mně chce...
Mějme tedy obecně zobrazení , pak báze
je z vektorového prostoru U a báze
z vektorového prostoru V. Matice A, jestli jsem dobře pochopila, je napsána ve standardní bázi. Nebo ne?
Tvoja veta o ker( f) a im(f) je spravna, i ked je lepsie povedat presnejsie pre bazu priestoru ker(f) miesto je z vektoroveho priestoru U, jej vektory z priestoru U.
Podobne pre bazu priestoru im(f).
Ak tvoja poznamka o matici A sa tyka #4, bol by som rad aby si zdvovodnila tvoje tvrdenie ( vzdy treba byt schopny odpovedat na otazku preco )
↑ kaitlyn:
Aky maju obraz vektory standardnej bazy? ( tu ich mas presne 3 a nie n)
Stránky: 1