Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Tak tu máme poslední ulohy za body viz. http://phoenix.inf.upol.cz/~dostal/data … iklady.txt
Nějaky body by se mi ješte před písemkou hodily,nevíte někdo jak na ně prosim Vás,děkuji moc.
Ve funkcionálním programování se nevyznám, ale pomohlo by třeba, kdyby jsi to viděla v nějakém klasickém programovacím jazyku? Náš přednášející to ukazoval v pascalu..
@Saturday: To nepomůže… Respektive nepomůže, když to naprogramuješ normálně. Zkus naprogramovat Bubblesort bez cyklů (jen pomocí rekurze) a bez pomocných proměnných (typicky na zachování hodnoty pole, když v bubblesortu prohazuješ dva prvky vedle sebe). Pak by se to mohlo přiblížit funkcionálnímu programování :-).
Já jsem se na to koukal a je to docela hardcore. Asi nad tím strávím víkend, jestli to chci udělat.
Ty metody třídění se dají najít na codecodexu. Ale nepředpokládám, že by z toho někdo něco extra pochopil, navíc tam používají fígle, které by asi Dostál neuznal (vnořený define, třeba).
zrejme neni, co zavidet :))
Já zkusím nadhodit myšlenku, jak naprogramovat ten Bubblesort. Procedura bude brát seznam a dál bude v sobě provádět dvě rekurzivní procedury (buď budou napsány mimo tuhle proceduru nebo pomocí pojmenovaných letů, to už je jedno).
V té vnitřnější proceduře provedeme tohle: čítač i nastavíme na 1 a dále porovnáme první prvek s druhým prvek a poté iterativně zavoláme tutéž proceduru s těmito parametry: čítač rekurze zvýšíme o jedničku (+ i 1) a dále vrátíme seřazený seznam (mensi-prvek vetsi-prvek). Teď porovnáváme dál. Porovnáme třetí prvek seznamu (určovat, který prvek zrovna porovnáváme s čím, bude čítač i) s největším prvkem v námi předaném seznamu (mensi-prvek vetsi-prvek), tedy s vetsi-prvek. Teď mohou nastat dva případy – třetí prvek je větší. To je ta jednodušší varianta. Poté iterativně zavoláme tutéž proceduru, kde pouze zvýšíme čítač o jedničku a na konec seřazeného seznamu přidáme ten třetí prvek, tedy předáme (mensi-prvek vetsi-prvek treti-prvek). Pokud je ovšem třetí prvek menší, musí ho uložit mezi hodnoty mensi-prvek a vetsi-prvek, což je o fous složitější. Tohle celé budeme opakovat tak dlouho, dokud neprojdeme celý seznam.
A ta vnější procedura bude dělat pouze to, že celý tenhle proces bude dělat (n – 1) krát, kde n je počet prvků v seznamu.
Determinant matice jde udělat tak, že si upravíš matici na trojúhelníkový tvar a determinant pak je součin prvků na hlavní diagonále. Asi by taky šlo postupovat podle klasické definice, to jsem ale nezkoušel:
Inverzní matici už pak spočítáš jednoduše přes Adjungovanou matici.
Ani ne, ze dvou důvodů:
— sral jsem se s tím celý víkend, takže se mi to nechce jen tak někomu dávat;
— ten program se skládá z asi třech velkých procedur, pěti menších a několika konstruktorů a selektorů, takže bys z toho pravděpodobně stejně moc nepochopila.
Zkus sem napsat, co už jsi sama vytvořila, jestli to bude v mých silách, poradím.
Stránky: 1