Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 12. 2007 20:28

merryboy
Reputace:   

poslední ulohy za body

Tak tu máme poslední ulohy za body viz. http://phoenix.inf.upol.cz/~dostal/data … iklady.txt
Nějaky body by se mi ješte  před písemkou hodily,nevíte někdo jak na ně prosim Vás,děkuji moc.

#2 15. 12. 2007 13:51

jitkaV6
Reputace:   

Re: poslední ulohy za body

Ahojte věnoval se někdo těm příkladum?Jde mi jen o pár bodu,abych měla zápočet,pomohl by mi někdo,kdyby byl zájem,zaplatila bych mu za to,potřebuji totiž ten přemět udělat.Děkuji mockrát

#3 15. 12. 2007 13:55

Saturday
Einstein
Škola: MFF UK
Reputace:   
Web

Ve funkcionálním programování se nevyznám, ale pomohlo by třeba, kdyby jsi to viděla v nějakém klasickém programovacím jazyku? Náš přednášející to ukazoval v pascalu..

Lasciate ogni speranza. | Podílí se na Encyklopedii Fyziky (http://fyzika.jreichl.com) | Oblíbený IT projekt http://online-domain-tools.com

#4 15. 12. 2007 14:53

Lukee
Administrátor
Místo: Opava
Škola: UPOL, Informatika
Pozice: Roznašeč reklamních bannerů
Web

@Saturday: To nepomůže… Respektive nepomůže, když to naprogramuješ normálně. Zkus naprogramovat Bubblesort bez cyklů (jen pomocí rekurze) a bez pomocných proměnných (typicky na zachování hodnoty pole, když v bubblesortu prohazuješ dva prvky vedle sebe). Pak by se to mohlo přiblížit funkcionálnímu programování :-).

Já jsem se na to koukal a je to docela hardcore. Asi nad tím strávím víkend, jestli to chci udělat.

2+2=4

#5 15. 12. 2007 16:55

jitkaV6
Reputace:   

No právě to by mi nepomohlo,zkoušela jsem,jestli něco nesplodím,ale je to vážně hardcore:-(,taky je blby že ten jazyk nikde neučí.Nemá někdo nějaký příklad už hotový?

#6 15. 12. 2007 17:38

Lukee
Administrátor
Web

Ty metody třídění se dají najít na codecodexu. Ale nepředpokládám, že by z toho někdo něco extra pochopil, navíc tam používají fígle, které by asi Dostál neuznal (vnořený define, třeba).

2+2=4

#7 15. 12. 2007 18:02

jitkaV6
Reputace:   

Sem se taky dívala na cizích stránkách na nějaké řešení těch algoritmů,ale všechno je to moc složítý,na to aby nám to uznal.

#8 15. 12. 2007 23:02

Saturday
Einstein
Škola: MFF UK
Reputace:   
Web

zrejme neni, co zavidet :))

Lasciate ogni speranza. | Podílí se na Encyklopedii Fyziky (http://fyzika.jreichl.com) | Oblíbený IT projekt http://online-domain-tools.com

#9 16. 12. 2007 11:53

jitkaV6
Reputace:   

No to tda není,zvlášt když jde člověku o zápočet a ví že mi ted vzdaluje,skrz ty těžký příklady:-(

#10 16. 12. 2007 12:13

Lukee
Administrátor
Web

Já zkusím nadhodit myšlenku, jak naprogramovat ten Bubblesort. Procedura bude brát seznam a dál bude v sobě provádět dvě rekurzivní procedury (buď budou napsány mimo tuhle proceduru nebo pomocí pojmenovaných letů, to už je jedno).

V té vnitřnější proceduře provedeme tohle: čítač i nastavíme na 1 a dále porovnáme první prvek s druhým prvek a poté iterativně zavoláme tutéž proceduru s těmito parametry: čítač rekurze zvýšíme o jedničku (+ i 1) a dále vrátíme seřazený seznam (mensi-prvek vetsi-prvek). Teď porovnáváme dál. Porovnáme třetí prvek seznamu (určovat, který prvek zrovna porovnáváme s čím, bude čítač i) s největším prvkem v námi předaném seznamu (mensi-prvek vetsi-prvek), tedy s vetsi-prvek. Teď mohou nastat dva případy – třetí prvek je větší. To je ta jednodušší varianta. Poté iterativně zavoláme tutéž proceduru, kde pouze zvýšíme čítač o jedničku a na konec seřazeného seznamu přidáme ten třetí prvek, tedy předáme (mensi-prvek vetsi-prvek treti-prvek). Pokud je ovšem třetí prvek menší, musí ho uložit mezi hodnoty mensi-prvek a vetsi-prvek, což je o fous složitější. Tohle celé budeme opakovat tak dlouho, dokud neprojdeme celý seznam.

A ta vnější procedura bude dělat pouze to, že celý tenhle proces bude dělat (n – 1) krát, kde n je počet prvků v seznamu.

2+2=4

#11 17. 12. 2007 22:17

jitkaV6
Reputace:   

No tak už jsem splodila ten Quicksort a část s těmi hanojskými věžemi,na ten Bubblesort se podívám.Nemáte někdo s těmi maticemi nebo s tím list-tree?

#12 17. 12. 2007 22:40

Lukee
Administrátor
Web

Determinant matice jde udělat tak, že si upravíš matici na trojúhelníkový tvar a determinant pak je součin prvků na hlavní diagonále. Asi by taky šlo postupovat podle klasické definice, to jsem ale nezkoušel:

http://upload.wikimedia.org/math/0/1/c/01c8236e32f849af11b39e39458e0077.png

Inverzní matici už pak spočítáš jednoduše přes Adjungovanou matici.

2+2=4

#13 17. 12. 2007 23:19

jitkaV6
Reputace:   

Podívám se na to,ty už to s těmi maticemi máš?

#14 17. 12. 2007 23:23

Lukee
Administrátor
Web

Částečně ano – mám tam minimálně jednu chybu, kterou ještě musím nějak upravit.

2+2=4

#15 17. 12. 2007 23:43

jitkaV6
Reputace:   

Ahaa,a nechtěl by si mi to s těmi matice poslat prosímtě,bylaa bych ti moc vděčná,nemusel by si semka stačilo by jen na email,bych se na to podívala jak si na to šel ty,ty matice jsou o dost těžší než to třídění nebo  věžě

#16 19. 12. 2007 08:22

jitkaV6
Reputace:   

Ahojky,nenapsal,by si mi aspon jeden příklad z těch matic prosímtě,jsem to zkoušela ale nešlo mi to,děkuji ti moc

#17 19. 12. 2007 13:07

Lukee
Administrátor
Web

Ani ne, ze dvou důvodů:

— sral jsem se s tím celý víkend, takže se mi to nechce jen tak někomu dávat;
— ten program se skládá z asi třech velkých procedur, pěti menších a několika konstruktorů a selektorů, takže bys z toho pravděpodobně stejně moc nepochopila.

Zkus sem napsat, co už jsi sama vytvořila, jestli to bude v mých silách, poradím.

2+2=4

Zápatí