Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dáno jest 10 gramu hélia a izobarickým rozpínáním zvětší svůj objem 4x.. určit počet molekul plynu a změnu entropie při tomto ději
atomova hmotnostni konstanta je u=1,6605402.10^-27 kg
molární objem idealniho plynu je Vm=22,41383.10'3 m3. mol^-1
prodírám se vzorečky termodynamiky a nenacházím postup jak na to...
někdo prosím helpněte
Zdravím,
úlohu by som riešil takto:
1) počet molekúl
kde A_r je relatívna atómová hmotnosť hélia.
2) zmena entropie 
Kde c_p je molárna tepelná kapacita za konštantného tlaku a n je počet molov. Zo stavovej rovnice pre izobar. dej mám 
Po dosadení do vyjadrenia entropie mám 
Kde i je počet stupňov voľnosti pre daný plyn a zvyšok je hádam jasný.
Nie som si istý, či je nutné použiť ten molárny objem ideálneho plynu, pretože nikde v postupe som nenašiel miesto, ktoré by ho vyžadovalo.
↑ darkorbit:
Zdravím,
chtěla jsem kolegovi přidat odkaz na wikipedii, ale z náhledu vidím postup. Akorát mám dojem, že helium je jednoatomový plyn (to má vliv ve 2 vzorcích). Souhlasí? Děkuji.
Molární objem asi nepoužijeme i proto, že je vztažen k určitým podmínkám, o kterých v úloze níc není.
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=48092
tady třeba mají Av. konstantu v čitateli a s "u" vůbec nepočítaji... jsem v termo kaši
↑ astrorunner:
Hmotnosť jedného atómu hélia je
, koľko je atómov hélia v 10 g hélia?
jo a Ar hélia, což je 4,0026, zadané není a pamatovat si ho není řešení, měl by být nějaký jiný způsob :/ zadáno je jen to co je v zadání plus ještě ta Av. konstanta N_A = 6*10^23 /mol
abych našel počet molekul N, je třeba násobit látkové množství krát Av. konstanta, látkové množství najdu tak, že dělím hmotnost a molární hmotnost, molarni hmotnost "Mm" ale najdu pak jak?
↑ astrorunner:
Jedine v tabuľkách, neviem o žiadnom spôsobe, ako to spočítať. Príde mi však, že keďže je napísané, že je to hélium, tak je vlastne povedané, že molovú hmotnosť si nájdi v tabuľkách.
↑ darkorbit:
právě, takhle z toho zadání jediné co vím, tak že je to jednoatomový plyn, nic jiného. Ale díky za snahu..
↑ astrorunner:
také si myslím, že zadáním názvu prvku je jednoznačně dána relativní atomová hmotnost (z tabulek). Odkud máš úlohu?