Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřeboval bych nasměrovat při řešení těchto vybraných příkladů.Jsou to příklady z ukázkového testu čzu.
Prosil bych trošku "po lopatě",matematika není zrovna moje doména.Hodně příkladů jsem vyřešil za pomocí internetu,ale tyto mi prostě nevychází, nejspíš na to jdu úplně špatně.
Moc děkuji každému, kdo pomůže :)
Ahoj,
7) Narýsuj si graf.
8) Uprav si mocninu podle pravidel počítání s mocninami. Když se mocnina umocňuje, exponenty se násobí.
13) Rozděl si definiční obor na dva intervaly, hranicí bude nulový bod absolutní hodnoty a vyřeš nerovnici pro tyto dva intervaly nebo řeš graficky
10) stejné jako u 13)
A když ti zbyde chvilka času, přečti si místní pravidla, nebo budeme oba v maléru... ;)
↑ gadgetka:
Děkuji moc za pomoc a omlouvám se, jestli jsem porušil pravidla.
7) mi tedy vychází, že funkce je rostoucí
8) mi nevychází ... když exponenty vynásobím, tak mi vyjde -1/2
10,13) nevíte, kde bych našel nějaké dobré materiály, ze kterých to pochopit? Nerovnici s absolutní hodnotou typu |x+7 |>5 dokážu vyřešit, ale tady mě mate to 2x a i ta druhá, kde je | x | osamoceno.
Ještě jednou moc děkuji za snahu, jak jsem řikal matematika neni zrovna můj obor.

↑ dommmi:
Ahoj,
máš pravdu, funkce v 7) úloze bude rostoucí.
V příkladu osmém ..
.. dokážeš už dále dopočítat? :)
U příkladu 13) vytkni dvojku
.. a pak
.. dokážeš dále dopočítat? :)
U příkladu 10) je nulovým bodem 0 a rozdělí se na to na dva případy ..
a
.. dokážeš dále dopočítat? :) ..
Pár odkazů .. odsud .. realisticky
Rovnice s absolutní hodnotou I
Rovnice s absolutní hodnotou II
Nerovnice s absolutní hodnotou
Moc děkuji...
na tu 8 už jsem přišel, úplně jsem zapomněl na to otáčení zlomku (stydím se)
13) mi vyšla -3;4, ale bohužel desítku nějak dopočítat nedokážu :/ koukám do těch návodů, ale nějak ne a ne to pochopit :/