Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Sestrojte grafy, určete definiční obory :
U tohohle mi vyšlo x=1/2
y=-4
Ale nevim jak mam určit definiční obor, popřípad jestli by mi někdo po lopatě vysvětlil co je to definiční obor.
A druhej příklad je :
A zde mi vyšlo x=2
y=2x-4
Ale zde nevim jak dál, jak mam narýsovat graf, když y=2x-4 prosím jestli by mi to někdo trocha vysvětlit.Díky za pomoc
↑ tob:
Tak jednoducho vysvetlene.. Definicny obor funkcie je mnozina cisel, ktore mozme dosadit za x aby funkcia bola definovana. V pripade tej prvej funkcie to bude vlastne cela mnozina realnych cisel okrem cisla , lebo ked toto cislo dosadime za x, tak zlomok by mal v menovateli nulu, cize by nebol definovany. Podobne v druhom pripade definicny obor bude
.
Tomu ze "vyslo mi x=..., y=..." celkom nerozumiem, to x=... je vlastne prerusene definicneho oboru a to y=... je funkcia s ktorou sa budu dane funkcie zhodovat az na ten bod v ktorom nebudu definovane, ale inak neviem ci tomu celkom rozumiem :)
A k tomu narysovaniu grafu linearnej funkcie: to je velmi jednoduche, kedze vieme, ze grafom bude priamka :) Priamka je urcena dvomi bodmi, cize si najdes dva body, ktore patria tej funkcii a spojis ich... Napriklad pre y=2x-4 ak zoberieme x=0, tak y=-4, cize jednym bodom bude [0,-4] a podobne najdes aj druhy :)
↑ tob:
Nie je za co, som rad ak si to pochopil, lebo ja niekedy dost zlozito vysvetlujem :) Musim sa zlepsit...
↑ tob:
1. Příklad vydělíš (8x-4):(-2x+1)=-4 takže i když se to na začátku tvářilo jako lineární lomená fce, tak je to funkce konstantní, jen je graf, tzn rovnoběžka s osou x procházející bodem[0;-4]přerušena pro x = 1/2
A jeste se chci zeptat co když je příklad takhle: (určete koeficienty a monotonii:)
Jak určim Definiční obor?A co jsou to ty koeficienty a monotonii?
2př.
A zde jakto že je tam -5 v levé části? to se přehodí doprava jako +5 ? Prosím o výpočet a o radu Díky.
↑ tob:
No tak definicny obor tej prvej funkcie je mnozina , teda vsetky cele cisla. Vlastne mnozina cisel, ktore mozeme dosadit za x, cize to tam mame aj priamo napisane :) Co su koeficienty v tomto pripade neviem, bolo by treba upresnit ze ake koeficienty... Monotonnost znamena, ci je funkcia rastuca, klesajuca, nerastuca alebo neklesajuca, pripadne ze nie je monotonna (ak nie je ani jedno z tychto styroch). Prva funkcia je teda klesajuca.
Tomu druhemu tiez uplne nerozumiem, mozeme to prehodit doprava ako hovoris, dostaneme funkciu y=-5, to je konstantna funkcia, ale ten interval za nou neviem co ma znamenat, asi by bolo treba upresnit :)
↑ tob:, ↑ mikee:
zdravím :-) a jen na doplnění ↑ mikee:
tipuji, že u lineární funkce chtěji koeficienty a, b v předpisu y=ax+b
v první případě je to tak: a=-2,5 (z toho můžeme poznat, že lineární funkce je klesající), b=0 graf funkce bude procházet počátkem souřadnic bodem (0,0)
v druhém: a = 0, b =5 a ještě chtěji graf na intervalu, jak je zadano - bude to usečka (kousek z přímky y=5 - levý okraj v bodě x=4 bude mít "plné kolečko" a bode x=7,5 bude "prázdné kolečko").
souhlas?
doporučuji třeba: http://www.karlin.mff.cuni.cz/katedry/k … hp?sec=all
Editace: opravila jsem koeficient b u 2. příkladu, omlouvám se :-(
(a vidím, že kolegyne vosa už na to take upozorňuje, děkuji a zdravím :-)