Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Dobrý den.
Jsem student v "letech" kombinované formy. Nemohu si poradit s několika jednoduchými příklady na integraci (obsah zvládnu).
Například příklad y = x-6/x+3 mi vyšel x - 9ln lx+3l. Tam jsem integraci rozdělili na dvě fce: v čitateli přičetl +3 a odečetl -9. To si myslím, že je správně.
Vůbec si však nevím rady s integrací funkcí např.: y = 2x+1/x+2; y=1-x/x+2 apod. Podle mě to nebude vůbec těžké, možná pro někoho tady i k smíchu. Nicméně jsem za celý den na internetu na takové příklady nikde nenarazil.
Moc bych prosil, kdyby mě někdo navedl na nějaký web nebo nějak lehce navedl ohledně postupu.
Mnohokrát děkuji,
s úctou Josef Kylián
↑ Josef Kylián:
Dobrý den,
ve všech případech jde o neryze lomenou racionální funkci,
takže začněte tak, že vydělíte čitatele jmenovatelem.

↑ Takjo:
Děkuji moc. Takže je to celkem primitivní. Je mi 48 let a od střední daleko...
Nicméně: 2x+1/x+2 mně po vydělení zbyde 2 - 3/x+2 a výsledek je tedy: 2x - 3 ln lx+2l + C
↑ Josef Kylián:
Dobrý den. Řekl bych, že i v těchto případech se mnohdy dá postupovat i úpravou čitatele:

a pod.
Ovšem v podstatě je to jedno.

↑ Jj:
Ano. Děkuji mnohokrát.
Jde prakticky o stejný způsob jako příklad, který jsem uváděl. Jen s minimálními úpravami a fungují oba způsoby.
Jdu poslat peníze na podporu fóra. A ne jen jednu SMS, opravdu mně to pomohlo.
Stránky: 1