Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ B3nderr:
A ake je zadanie prikladu? :) Ak iba nejako upravit tie vyrazy, tak mi nenapada nic ine, len to poroznasobovat a poscitovat... :)

↑ B3nderr:
Co takhle roznásobit?
Zdravím :-)
užitečné vzorce od kolegy Kondra: http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?id=2621
a "moje metodika trojuhelničků-čtverečků": http://forum.matweb.cz/upload/347-ctverec.JPG
to červene 1,2,3 - je pro kontrolu pozic ve vysledku - ověřeno na velkém počtu pokusnych osob (účast v pokusu byla samozřejmě dobrovolná :-)
Pozor na znamenka a hodně zdaru :-)
dobrý den potřebuji pomoc vyřešit dvě algebraické rovnice
nahoře ve zlomku 1 dole 2+x mínus nahoře 2 + x dole 3 = nahoře 3 - 2x dole 6
doufám že je to k pochopení
a další příklad je nahoře 4 dole (x+3)(x+5) mínus nahoře 2 dole (x+3)(x+4) = nahoře 3 dole (4+x)(x+5)
Zdravím :-)
1.
všechno převedu na levou stranu a dám ke společnému jmenovateli:

rovnice v podílovém tvaru (čitatel může být 0, jmenovatel nesmí být 0)
a zaroven 

Zkouska

OK?
↑ kaktus:
2.
Najdeš si společný jmenovatel .. (x+3)*(x+4)*(x+5) .. vynásobíš levou a pravou stranu a vypočítáš x .
Mně vyšlo :

a zaroven 
To už určitě zvládněš, pozor na znaménka a hodně zdaru :-)
-----------------
Ivano, zdravím srdečně :-)
Když už jsem to naTeXovala, tak to necham a také se přimlouvám dodržovat podílový tvar (pak u nerovnic se to těžce "vytloukává", když se naučí násobit levou, pravou stranu :-)
↑ gadgetka:Zdravím :-) tak jsme se shodly, ve stejný čas , ty i s výsledkem , mně to vyšlo také tak . :-)
muzete mi nikdo vysvetlit jak se rozkládá na součin algebraický výraz:
...tedy nemyslím pouze tento příklad, ale tak všeobecně jak se rozkládají na součin tyto výrazy...díky