Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 06. 2014 17:43 — Editoval Andrejka3 (10. 06. 2014 18:14)

Andrejka3
Moderátor
Škola: PŘF UP Olomouc (2015)
Reputace:   119 

pravdepodobnost vyberu dvou nesoudelnych cisel

Ahoj. Prosím o pomoc s příkladem:
Pro dané $N\in\mathbb{N}$ urči pravděpodobnost $P(N)$, že zvolíme-li náhodně dvě čísla $m,n\in\{1,2,\ldots, N\}$, budou nesoudělná. Ukaž, že
$P(N)\stackrel{N\to\infty}{\longrightarrow}\prod_{p\in\mathbb{P}}\left(1-\frac{1}{p^2}\right)\:.$

Spočítala jsem tohle:
Pro $N\in\mathbb{N}$ označme $\boldsymbol{N}=\{1,2,\ldots, N\}$, množinu všech prvočísel značme $\mathbb{P}$, $\mathbb{P}_N\mathrel{\mathop :}=\{p\in\mathbb{P};p\leq N\}$.
Jsou $m,n\in \boldsymbol{N}$ soudělná, právě když $(\exists p\in\mathbb{P}_N)(p\mid m\;\wedge\;p\mid n)$. Označme $A_p\mathrel{\mathop :}=\{(m,n)\in\boldsymbol{N}^2;\:p\mid m\;\wedge\;p\mid n\}$. Pak
$P(N)=\frac{N^2-\left|\bigcup_{\mathbb{P}_N}A_p \right|}{N^2}\:.$
Podle principu inkluze a exkluze,

$P(N)=\frac{1}{N^2}\left( N^2-\sum_{\emptyset\neq X\subseteq \mathbb{P}_N}(-1)^{|X|-1}{\left\lfloor \frac{N}{\prod_{X}p}\right\rfloor}^2\right)=\frac{1}{N^2}\sum_{X\subseteq \mathbb{P}_N}(-1)^{|X|}{\left\lfloor \frac{N}{\prod_{X}p}\right\rfloor}^2\:.$

Nevím, jak dál.

edit: A pak ještě něco, ale vypadá to škareději (?)
$\prod_{p\in\mathbb{P}}\left(1-\frac{1}{p^2}\right)=\lim_{N\to\infty}\prod_{p\in\mathbb{P}_N}\left(1-\frac{1}{p^2}\right)=\lim_{N\to\infty}\sum_{X\subseteq \mathbb{P}_N}\prod_{p\in X}-\frac{1}{p^2}$.

What does a drowning number theorist say?
'log log log log ...'

• (téma jako vyřešené označil(a) Andrejka3)

#2 10. 06. 2014 20:14 — Editoval vanok (10. 06. 2014 20:17)

vanok
Reputace:   742 

Re: pravdepodobnost vyberu dvou nesoudelnych cisel

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 10. 06. 2014 20:43 — Editoval Andrejka3 (10. 06. 2014 20:45)

Andrejka3
Moderátor

↑ vanok:
Ahoj.
Díky. Přečetla jsem si v prvním odkazu část Probablilities, a pochopila neformální důkaz (až na výpočet té limity, ale to mi nevadí).

Ohledně toho postupu, co jsem psala, doufala jsem, že snad nějaké tvrzení o dolních částech, nebo spíše pečlivé porovnání obou sum (zatím mi to připadá docela technické), by mohlo dát rovnost obou limit. Tak to asi bude v druhém odkazu, že.

edit: Akorát druhý odkaz jde stejnou cestou.

Il est clair que la probabilité qu'un nombre entier soit divisible par un nombre premier p est 1/p

'log log log log ...'

#4 10. 06. 2014 21:20

vanok
Reputace:   742 

↑ Andrejka3:, ten citat pokracuje.( Napr jedno zo 7mych je delitelne7mimy)
Potom probabilita aby dve cisla boli delitelne p, je 1/p^2, a proba aby aspon jeden nebol je 1-1/p^2.
Zvysok si rozumela?

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#5 11. 06. 2014 07:41

Andrejka3
Moderátor

↑ vanok:
Ahoj, ano ten důkaz je pěkný, chci ale najít cestu od toho mého výpočtu k výsledku v odkazech. Snad se mi to povedlo :D :
$\prod_{p\in\mathbb{P}_N}\left(1-\frac{1}{p^2} \right)$           (1)
$\frac{1}{N^2}\sum_{X\subseteq\mathbb{P}_N}(-1)^{|X|}{\left\lfloor\frac{N}{\prod_Xp}\right\rfloor}^2$        (2)
Je $\frac{N}{\prod_Xp}-1\leq\left\lfloor \frac{N}{\prod_Xp}\right\rfloor\leq\frac{N}{\prod_Xp}$.
Takze $(2)\leq \sum_{X\subseteq\mathbb{P}_N}(-1)^{|X|}\frac{1}{\left(\prod_Xp\right)^2}=\prod_{p\in\mathbb{P}_N}\left(1-\frac{1}{p^2} \right)=(1)$.
Z druhe strany $(2)\geq \frac{1}{N^2}\sum_{X\subseteq\mathbb{P}_N}(-1)^{|X|}\left(\frac{N}{\prod_Xp}-1\right)^2=(1)+0-\underbrace{\frac{1}{N^2} \sum_{X\subseteq\mathbb{P}_N}(-1)^{|X|}\frac{2N}{\prod_Xp}}_{(3)}$, kde
$(3)=\frac{2}{N}\prod_{X\subseteq \mathbb{P}_N}\left(1-\frac{1}{p}\right)\stackrel{N\to\infty}{\longrightarrow}0$.

Odtud, $\lim(1)=\lim(2)$.
Díky za pomoc.

'log log log log ...'

Zápatí