Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 06. 2014 09:33

jafar
Zelenáč
Reputace:   

globální extrémy

Ahoj pomůžete mi někdo s příkladem nevím si vůbec rady.

f: z= x^3+y^3-3xy na obdélníku A[0,-1], B[2,-1],C[2,2],D[0,2]

předem díky

#2 11. 06. 2014 09:54

Dopikasan
Škola: TUL FM
Pozice: student
Reputace:   

Re: globální extrémy

↑ jafar:
udělej si parciální derivace podle y a podle x... z derivace podle y si vyjádři jednu proměnou a dosad do parciální derivace podle x a měli by ti vyjít nějaké stacionární body

Jsou věci, které nikdy nepochopím.

#3 11. 06. 2014 10:19

jafar
Zelenáč
Reputace:   

↑ Dopikasan:

je možné že mi ty stacionární body vyšly (1 , 1 )?

#4 11. 06. 2014 11:40

Dopikasan
Škola: TUL FM
Pozice: student
Reputace:   

↑ jafar:
Mě vyšli podezřelé stac body [0,0], [1,1]

z derivace podle y jsem si vyjádřil x=y^2 a dosadil do derivace podle x a to mi vyšlo 3y^4-3y=0 a z toho ty stac body

Jsou věci, které nikdy nepochopím.

#5 11. 06. 2014 13:29

Xellos
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 

Hladas extremy globalne, takze chces najst nejake podozrive body a vybrat maxima/minima z nich. V tomto pripade je f(x) polynom, takze podozrive body mozu byt len:

- body vnutri obdlznika, kde su parcialne derivacie nulove; vychadzaju len $x=y=0$ a $x=y=1$, z coho len druhy lezi vnutri (toto su lokalne extremy, "stacionarne body" ako hovoril Dopikasan)

- body na hranici obdlznika (ak ju ratas do oblznika, bude funkcia na nej extremy normalne nadobudat; ak nie, tak moze mat na hranici supremum/infimum ku ktorym sa moze lubovolne priblizit); hranicu si mozes zjednodusit ako 4 priamky $x=0$, $x=2$, $y=-1$, $y=2$ a pre kazdu z nich vyratat ci ma na nej $f$ dajake extremy a ked hej tak aj ci su skutocne na hranici obdlznika (spravnych useckach), vyjde $x=y=0$, $x=2, y=\pm\sqrt{2}$, $x=\pm\sqrt{2}, y=2$.

- rohy obdlznika - "hranica useciek z hranice obdlznika" (tie usecky ratame ako otvorene, bez krajnych bodov)

Spolu zistime ze v podozrivom bode zvnutra je $f=-1$, v tych z hranice je zaradom $f=0$ a 2x (zo symetrie $f$) $f=8\pm4\sqrt{2}$; v rohoch $f=-1$, $f=13$, $f=4$, $f=8$. Pozor, mozno som spravil numericke chyby, ratam to narychlo. Z toho vidime ze minimum $f$ je -1, nadobudane v 2 bodoch, a maximum je 13, nadobudane v jednom.

Zápatí