Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň, pripravujem sa na prijímačky na ČVUT z knihy Přijímací zkoušky na ČVUT (http://sneakfast.borec.cz/ftp/matematika.pdf). Momentálne si neviem poradiť s jedným príkladom na úpravu algebraických výrazov (strana 12/príklad 14). Treba zjednodušiť tento výraz:
Snažil som sa to upraviť tak, že som zo zlomku uprostred vyňal -1 a dal zlomky na spoločného menovateľa:
Po roznásobení zátvoriek v čitateli som sa však dostal k výrazu, ktorý podla mňa nevedie k riešenie a skôr sa mi to cele skomplikovalo. Preto vás prosím o usmernenie lebo si s tým nejak neviem poradiť. Správny výsledok má byť
Ďakujem za odpoveď.
Dobrý deň, prosím vás, nenašiel by sa niekto, kto by mi vysvetlil ako mám postupovať pri riešení tohto príkladu?
Správny výsledok je:
Pozerám na to už dlhší čas a neviem s tým pohnúť. Prosím o vysvetlenie postupu. Ďakujem za odpoveď.
Ďakujem.
Vkladal som to do tejto témy lebo som ju pôvodne zakladal aby sa v nej počítali príklady z knihy Přijímací zkoušky na ČVUT. Prišlo mi to ako dobrý nápad aby príklady z knihy, ktoré neviem vypočítať ja alebo niekto iný boli v jednej téme pohromade.