Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Čaute, mám problém s jednou úlohou..
Kamarádi Bolek a Lolek mluví některé dny jenom pravdu a některé dny jenom lžou. Bolek mluví pravdu pouze o víkendech. Lolek mluví pravdu v pondělí, v pátek a v neděli, ostatní dny lže.
Jednoho dne řekl Bolek: "Včera jsme oba lhali."
Lolek ale nesouhlasil: "Aspoň jeden z nás včera mluvil pravdu."
Který den v týdnu mohou vést takový rozhovor?
a)sobota
b)úterý
c)čtvrtek
d)pondělí
e)jiná odpověď
Má to být podle výsledků pondělí.. Můžu se zeptat proč? Uniká mi něco, nebo .. ?
Nakreslil jsem si do sešitu takovouhle tabulku, kde mně vyšlo, že by to mohlo být Úterý, nebo Sobota.. Co mi uniká? Což je očividně úplně špatně.. :(
Dík za pomoc
Ahoj.
Hledáš pole, kde Bolek buď mluvil pravdu a předešlý den oba lhali, nebo den kdy lhal a předešlý den alespoň jeden z nich mluvil pravdu, takové dny jsou (podle tabulky) pouze pondělí a úterý.
a zároveň Lolek buď lhal a předešlý den oba lhali, nebo mluvil pravdu a někdo mluvil pravdu i den před tím, opět dle tabulky pondělí, středa, čtvrtek, neděle
Výsledkem je tedy pouze pondělí
Právě jeden z nich mluví pravdu. Vidíme z tabulky, že po dni kdy oba kecají následující den bolek taky kecá - bolek nemůže mluvit pravdu. Mluví-li pravdu tedy jenom Lolek, je pak pondělí nebo pátek - z jeho výroku pak vidíme, že je to pondělí.