Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 06. 2014 21:45

tiktak
Reputace:   

Slovní úloha

Čaute, mám problém s jednou úlohou..

Kamarádi Bolek a Lolek mluví některé dny jenom pravdu a některé dny jenom lžou. Bolek mluví pravdu pouze o víkendech. Lolek mluví pravdu v pondělí, v pátek a v neděli, ostatní dny lže.
Jednoho dne řekl Bolek: "Včera jsme oba lhali."
Lolek ale nesouhlasil: "Aspoň jeden z nás včera mluvil pravdu."
Který den v týdnu mohou vést takový rozhovor?

a)sobota
b)úterý
c)čtvrtek
d)pondělí
e)jiná odpověď

Má to být podle výsledků pondělí.. Můžu se zeptat proč? Uniká mi něco, nebo ..  ?

Nakreslil jsem si do sešitu takovouhle tabulku, kde mně vyšlo, že by to mohlo být Úterý, nebo Sobota.. Co mi uniká? Což je očividně úplně špatně.. :(

//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-06/75065_Bez%2Bn%25C3%25A1zvu.png

Dík za pomoc

#2 14. 06. 2014 21:59

Vašek
Reputace:   

Re: Slovní úloha

Ahoj.
Hledáš pole, kde Bolek buď mluvil pravdu a předešlý den oba lhali, nebo den kdy lhal a předešlý den alespoň jeden z nich mluvil pravdu, takové dny jsou (podle tabulky) pouze pondělí a úterý.
a zároveň Lolek buď lhal a předešlý den oba lhali, nebo mluvil pravdu a někdo mluvil pravdu i den před tím, opět dle tabulky pondělí, středa, čtvrtek, neděle
Výsledkem je tedy pouze pondělí

#3 14. 06. 2014 22:15 — Editoval sugyman (14. 06. 2014 22:16)

sugyman
Škola: Jaroška
Pozice: student
Reputace:   11 

Právě jeden z nich mluví pravdu. Vidíme z tabulky, že po dni kdy oba kecají následující den bolek taky kecá - bolek nemůže mluvit pravdu. Mluví-li pravdu tedy jenom Lolek, je pak pondělí nebo pátek - z jeho výroku pak vidíme, že je to pondělí.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#4 14. 06. 2014 22:22

tiktak
Reputace:   

dík.. Já to předtím bral nějak divně, protože teďka, když už to chápu ani nevím jak jsem mohl přijít na úterý a sobotu :D

#5 14. 06. 2014 22:37

hroch2
Reputace:   

Zápatí