Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 15. 06. 2014 17:26

aww
Pozice: Student
Reputace:   

Vázané extrémy - funkce více proměnných

Dobrý den, mám určit nejmenší a největší hodnotu funkce $f(x,y)=x^2-y^4$ na množině M dané podmínkami
$1\ge x\ge -1-y^2,  -1\le y\le 1$

počítal jsem zatím s Lagrangeůvými multiplikátory, ale s tímhle si nevím rady. Bude to podobné nebo zcela odlišné?

• (téma jako vyřešené označil(a) aww)

#2 15. 06. 2014 17:43 — Editoval Jj (15. 06. 2014 17:43)

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

Re: Vázané extrémy - funkce více proměnných

↑ aww:

Dobrý den, řekl bych, že spočítáte extrémy obecně a vyberete ty, které spadají dovnitř vymezené oblasti,
dále spočítáte extrémy na hranicích oblasti (po částech, zvláť kontrola "rohů") a vyberete maximální
a minimální hondotu.

Pokud se tedy nemýlím.

#3 15. 06. 2014 17:51

aww
Reputace:   

Rozumím, napadá mě jen, jak spočítám extrémy na hranicích? Udělám si z tech nerovnic 4 rovnice a Langrangeovými multiplikátory spočtu podezřelé body?

a nebo z nich udělám funkce typu y=x  a pak zderivuju funkci f(x,y=x) a hledám na ni extrémy? (tzn z hranice udělám křivku a hledám extrémy na křivce)

#4 15. 06. 2014 17:55

Jj
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 

↑ aww:

Můžete samozřejmě použít metodu, která Vám i "úloze" vyhovuje. Jen nezapomeňte zvlášť zkontrolovat zlomy
na hranicích - tam jedině dosadit jejich souřadnice do původní rovnice, mezi stacionárními body se (až na
možné výjimky) neobjeví.

Pokud se tedy nemýlím.

#5 15. 06. 2014 17:58

aww
Reputace:   

Takže můžu použít oba zmiňované způsoby? Nebyl jsem si jistý. Jasně, ještě spočíst a dosadit vrcholy té množiny. Děkuji vám.

Zápatí