Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám menší problém s určováním konstant z funkce získané z naměřených hodnot. Obecný vzorec by měl vypadat asi takto:
u_zot=U_od∙(1-e^(-t/τ) )
přičemž měřím průběh napětí u_zot na čase t. Hodnota U_od se v neznámém čase t ustálí a pak začne klesat. T je časová konstanta měřeného zařízení (neznámá vlastnost). Potřeboval bych pomoct s vyjádřením této rovnice z naměřených hodnot, ze které bude patrná hodnota U_od (třeba i s podmínkou že za ustálenou hodnotu se bude brát nárůst 0,1 V, a dáale čas T, ve kterém dojde k ustálení napětí U_od. Excelovské předdefinované regresní křivky bohužel k tomuto řešení nepostačují, respektive nevím jak bych je přiměl k tomu, aby mi zobrazily požadované parametry. Tady jsou ještě naměřené hodnoty:
t [s] 0 15 30 45 60 75 90 105 120 135 150 165
Uod [V] 0,1 37 59 75 87 96 104 111 117 122 127 131
Děkuji všem
Zdravím,
pokusím se trochu upřesnit. Hledáš závislost
ve tvaru
?
Jelikož člen
pro vysoké t se bliží 0, křivka se dostane k vodorovné přímce, ze které se dá na ose y odečíst hodnotu
. Další konstanta, kterou potřebuješ, je
. Potom ale v tabulce není
[V] (první hledaná konstanta), ale
je to tak? Děkuji.
Hodnota U_od se v neznámém čase t ustálí a pak začne klesat.
potom by to ovšem nebyla konstanta, ale veličina závislá na t. I to by chtělo ještě upřesnit.
Ano je to tak. V tabulce má být u_zot jako hodnota závislá na čase a Uod je ustálená hodnota. Při reálném měření ale po dovršení určité hodnoty klesá. Pokles už ale neřeším, takže předpokládám že dojde jen k "ustálení hodnoty U_od", tzn. že dojde v nějaký čas t k nárůstu U_od jen o malý rozdíl, např 0,1 V lze považovat za ustálený stav. V praxi, abych dosáhl ustálené hodnoty U_od je někdy nutné měřit dlouho, což z časového rozložení práce není možné, proto mám jen počáteční soubor dat, a snažím se pomocí matematické funkce najít funkci a vypočíst z ní U_od a čas t při "ustálení U_od".
↑ BryJar:
děkuji, zde je drobný problém ve členu (1-...). Kdybychom ho neměli, tak by se celá závislost dala zlogaritmovat a převést na lineární vztah. Tady se bude muset uvažovat ještě sklon závislosti v "cca lineární části" na úvod měření.
Nevím, zda se podaří poradit jen s EXCEL. Jelikož závislost je z popisu přechodových jevů, tak přidám odkaz (ale je to jen narychlo nalezeno, pro orientaci), kde se takový problém rozebírá (cca od 4. str. příklad 2), někdo z kolegů by mohl mít zkušenost s takovým zpracováním (k ručnímu zpracování se nehlásím, není to časově možné) , děkuji za připojení k tématu. Ať se podaří.
Zdravím,
zkusil jsem řešení aproximace v Calcu (nahrál jsem to jako xls - Excel).
V Calcu je potřeba mít ve správci rozšíření nahraný plugin Solver for Nonlinear Programming 0.9.
V Excelu to asi nebude potřeba - integrovaný řešitel by to měl umět.
ahojte :-) .... ešte ma napadlo , že keď to je diferenciálna rovnica prvého rádu tak to by sa dalo premenit na diferenčnú rovnicu tiež prvého rádu a tak by sme to mali linearizované . Potom by sa dala tiež použiť lineárna regresia. Čím viac údajov tým lepšie.