Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, pomůžete mi s tímto příkladem?
Nechť
je rostoucí kladná posloupnost a
.
Nechť řada komplexních čísel
diverguje.
Dokažte, že pak řada
diverguje.
Zkoušel jsem řadu roztrhnout na dvě řady
Druhá řada konverguje podle Leibnize (zlomek jde jistě k nule a myslím, že by šlo ukázat, že od nějaké hranice i monotónně).
Snažím se tedy dokázat divergenci první řady, ale nevím jak na to.
A co vlastně znamená, že řada komplexních čísel diverguje? U reálných čísel to přeci znamená, že součet je
. To ale pro komplexní čísla nemá smysl...
↑ Ospli:
Ta řada je ze zkouškové písemky z analýzy na matfyzu, že ano?
Já jsem tu písemku psal taky a dneska jsem byl na ústní zkoušce (měl jsem mezi 1 a 2 a nakonec mám za 1).
Každopádně já to řešil sporem, v podstatě stejně jako Xellos (jen myslím, že Xellos si spletl
s
).
Předpokládejme, že
konverguje. Pak také řada
konverguje (podle Abelova kritéria).
Ta řada
se však dá napsat taky jako
. To je ale divergentní řada, a tedy máme spor.
Stačí to takhle? Nechtělo se mi zacházet do podrobností.
Co se týče významu divergence řady reálných čísel - nemáš pravdu. Divergentní řada nemusí mít součet
. Vem si třeba řadu
.
To ,že komplexní nebo reálná řada diverguje, znamená, že posloupnost částečných součtů té řady diverguje.
↑ Jenda358: Jasně :)
Že je posloupnost divergentní tedy znamená, že buď limita neexistuje, nebo že je nevlastní.
Díky oběma :)
BTW. gratuluju, jednička se u Zajíčka moc nevidí :) Jak to zkoušení probíhalo? Já tam jdu zítra, ale bohužel se bude rozhodovat mezi jinými známkami.
↑ Ospli:
Správně, když je posloupnost divergentní, tak to znamená, že buď limita neexistuje nebo je nevlastní.
Když je řada divergentní, tak to znamená, že její posloupnost částečných součtů je divergentní.
Díky. Vtipné je, že z lineární algebry mam za 2.
To zkoušení probíhalo tak, že se mě pan Zajíček zeptal na nějaké nejasnosti/chyby v důkazu D2 a dal mi čas na opravení té části důkazu, kterou jsem neměl v pořádku. Pak se mě ještě zeptal na lemmata O a omega. To bylo v podstatě všechno.
Hodně štěstí.
Stránky: 1