Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám spočítat tento příklad: neutrony v tepelné rovnováze s okolím mají střední kinetickou energii
, kde
je Boltzmannova konstanta a T je teplota okolí. Jaká je vlnová délka neutronů odpovídající teplotě 77 K?
--
Je jasné, že musím z energie nějak být schopen odvodit hybnost a potom dosadit do vztahu pro de Broglieovu vlnovou délku
. V písemce jsem použil Einsteinův vztah
, ale bylo mi řečeno, že jsem to použil špatně a že jsem místo toho měl použít standardní vztahy z Newtonovské mechaniky
,
. Jenže já nechápu proč. Jak poznám, který z těch vztahů mám použít?
--
Děkuju za odpověď.
↑ Anonymystik:
Tak u takto chladných neutronů bychom neměli očekávat relativistické rychlosti. Samozřejmě ne každý to musí znát. Relativistický vztah v tomto případě povede k výsledku, který je o naprosto zanedbatelnou část přesnější oproti klasickému Newtonovskému.
I v jiných úlohách, pokud to není jisté, bych doporučil nejprve zkusit klasický vztah, a teprve když vychází podezřele vysoké rychlosti (třeba 0,1 c a vyšší), udělat i relativistický výpočet a porovnat výsledky.
Další čtení viz např. Wikipedie: "Neutron temperature", "Lorentz factor"
EDIT:
Jen upozornění, ten Einsteinův vztah vyjádřuje celkovou energii. Kinetickou dostaneme po odečtení klidové energie.