Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 06. 2014 12:49 — Editoval Anonymystik (18. 06. 2014 12:49)

Anonymystik
Reputace:   45 

Který vztah pro energii mám použít?

Mám spočítat tento příklad: neutrony v tepelné rovnováze s okolím mají střední kinetickou energii $\frac{3}{2} k_B T$, kde $k_B$ je Boltzmannova konstanta a T je teplota okolí. Jaká je vlnová délka neutronů odpovídající teplotě 77 K?
--
Je jasné, že musím z energie nějak být schopen odvodit hybnost a potom dosadit do vztahu pro de Broglieovu vlnovou délku $\lambda = \frac{h}{p}$. V písemce jsem použil Einsteinův vztah  $E = \sqrt{m_0^2 c^4 + c^2 p^2}$, ale bylo mi řečeno, že jsem to použil špatně a že jsem místo toho měl použít standardní vztahy z Newtonovské mechaniky $E = \frac{1}{2} m v^2$, $p = mv$. Jenže já nechápu proč. Jak poznám, který z těch vztahů mám použít?
--
Děkuju za odpověď.

"Do you love your math more than me?"   "Of course not, dear - I love you much more."   "Then prove it!"   "OK... Let R be the set of all lovable objects..."

#2 21. 06. 2014 06:19 — Editoval medvidek (23. 06. 2014 01:24)

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

Re: Který vztah pro energii mám použít?

↑ Anonymystik:
Tak u takto chladných neutronů bychom neměli očekávat relativistické rychlosti. Samozřejmě ne každý to musí znát. Relativistický vztah v tomto případě povede k výsledku, který je o naprosto zanedbatelnou část přesnější oproti klasickému Newtonovskému.

I v jiných úlohách, pokud to není jisté, bych doporučil nejprve zkusit klasický vztah, a teprve když vychází podezřele vysoké rychlosti (třeba 0,1 c a vyšší), udělat i relativistický výpočet a porovnat výsledky.

Další čtení viz např. Wikipedie: "Neutron temperature", "Lorentz factor"

EDIT:
Jen upozornění, ten Einsteinův vztah vyjádřuje celkovou energii. Kinetickou dostaneme po odečtení klidové energie.

Zápatí