Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den, mám tento příklad:
zjistím si kořeny

a problém nastává zde, když mám dvakrát zderivovat
zderivovat bych to uměl ale pak mám
na půl stránky a když to mám dosadit zpět do zadání tak je to ještě delší, řešil jsem podobný příklad na zkoušce a už jsem nestíhal ho dopočítat. Měl bych to prý řešit raději přes mocninou metodu, googlil jsem a našel jen na tomto fóru, řešení přes mocninou řadu. Ale zdá se mi, že mi poskytne špatný výsledek. Toto je výsledek, ke kterému se potřebuji dobrat
usoudil jsem, že to asi nebude to co potřebuji, ale mohu se mýlit, proto sem píši. Abyste mi potvrdili, zda řešení přes mocninou řadu je mocniná metoda, popřípadě jak mám postupovat.
↑ aww:
A proč máš
?
↑ Eratosthenes:
sorry tam by mělo být
, jsem zapoměl, že se to bere z kořene, to na tom ale nic nemění, řekl bych.
↑ aww:
Já bych řekl, že jo:
↑ aww:
Dobrý den.
A v zadání té rovnice má být skutečně na pravé straně
nebo jste se také spletl? Pokud jste se nespletl, tak v tomto případě nemůžete použít metodu speciálních pravých stran a musíte tu rovnici řešit variací konstant.
↑ aww:
Omlouvám se, metodu speciálních pravých stran zde použít můžete. Ta vede k cíli, když je pravá strana ve tvaru
pro
a Q polynom (původně jsem myslel, že
musí být kořenem char. polynomu, ale není tomu tak). Řešení však závisí na tom, jakou má
násobnost jako kořen char. polynomu, tedy vizte radu kolegy Eratosthena a dojdete k řešení.
Poznámka: Mám negativní zkušenost s tím, že někteří studenti jsou líní a neučí se metodu variace konstant. Doporučuji však se ji naučit, neboť ta vede k řešení pro každou lineární diferenciální rovnici.
↑ Eratosthenes:
Jsem krapet zmaten, myslel jsem, že když je kořen s imaginárním číslem, tak má být
takto
dle toho návodu v tabulce na straně 2, 4 řádek
↑ aww:
V tom návodu se píše, že exponent x v partikulárním řešení je číslo k, což je násobnost čísla
jako kořene char. polynomu. Ve Vašem případě je násobnost čísla
jako kořene char. polynomu 0, takže partikulární řešení má tvar, jaký uvedl kolega Eratosthenes.
↑ Jozef3:
děkuji, už to vidím
snažím se pochopit tu variaci konstanty, tam k vytvoření y partikulární jsou též nějaké vzorce? chápu, že vytvořím
ten dvakrát zderivuju, vytáhnu z toho a', b', ty dosadim do matice a vypočítám determinant který pak zase z integruju a dosadím zpět do
, ale nějaká pravidla nebo vzorce tam popsány nejsou
↑ aww:
Je tam napsáno, že nejprve uděláte odhad partikulárního řešení (v tom příkladě tvaru
). Ale funkce a(x) a b(x) jsou neznáme, tak je právě musíte vypočítat jako řešení té soustavy dvou rovnic o dvou neznámých (ve Vašem textu je ta soustava řešena pomocí Cramerova pravidla, ale samozřejmě můžete použít jakoukoliv jinou metodu řešení soustav lineárních rovnic). Poté, co funkce a(x) a b(x) vypočtete, tak je dosadíte do odhadu partikulárního řešení a získáte tak skutečné partikulární řešení.
↑ aww:
Hlavně tam však nemáte dobře ještě jednu věc. V té soustavě rovnic s derivacemi funkcí
a
se vůbec nikde nemá vyskytovat to
. Tím, že jste ho tam napsal, jste jednak napsal nesprávnou soustavu a jednak je ta soustava nebetyčně složitější než ta správná.
↑ aww:
Toto už by se zintegrovat na koleně dalo. Pro integrování goniometrických funkcí se občas vyplatí znát vzorce
a
.
Dále je dobré vědět, že integrály typu
a
se dají spočítat dvakrát per partes.
Jinak platí, že pokud má rovnice speciální pravou stranu, použijte k jejímu řešení metodu speciálních pravých stran. Variace konstant je časově náročnější, ale je třeba ji umět, protože vede k řešení pro každou lineární diferenciální rovnici.
Stránky: 1