Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den.
Mám vypočítat hustotu náhodného vektoru (X,Y), kde X má rovnoměrné rozdělení na intervalu (0,1) a pro náhodnou veličinu Y platí
.
Vím, jaká je definice sdružené distribuční funkce i to, jakou marginální hustotu mají veličiny X a Y. Problém mi však dělá určit sdružené rozdělení, neboť náhodné veličiny nejsou nezávislé, takže sdružené rozdělení není součinem marginálních. A jelikož jsou obě veličiny dokonce funkcionálně závislé, zdá se mi, že sdružená hustota by mohla být funkcí pouze jedné proměnné.
Jak ji ale určit? A jaký je nosič sdružené hustoty?
Děkuji.
↑ jarrro:
Děkuji za ochotu.
Je tedy ta sdružená distribuční funkce dána předpisem
na množině
?
Pak by sdružená hustota byla dána předpisem
na
.
Ptal jsem se proto, že mě zajímalo, zda sdružená hustota náhodného vektoru může být singulární součinu marginálních hustot jeho složek. Vizte můj předchozí dotaz Odkaz. V tomto případě je ale dokonce nosič sdružené hustoty totožný s nosičem součinu marginálních hustot, takže to můj původní problém neřeší (myslel jsem si, že řešením toho problému může být případ, kdy jsou složky náhodného vektoru funkcionálně závislé náhodné veličiny).
Neuměl by tedy někdo vyřešit můj předchozí dotaz?