Stránky: 1
Dobrý deň,
neviem či otázka patrí do tohoto fóra a vlastne to potrebujem pre vlastnú potrebu a nie do školy, ale mohol by mi niekto poradiť ako zistiť v rovine 1/3 alebo 2/3 alebo 3/4 alebo 1/4 úsečky medzi dvoma bodmi? Polovicu samozrejme viem nájsť, ale toto mi nejako uniká a na internete som skoro nič nenašiel...
Vďaka.

↑ Raiper34:
Geometricky (pravítko, kružítko) nebo analyticky?
↑ Raiper34:
Snad pomůže video od největšího trolla českého internetu. :-)
Nebo prezentace.
Tak som to asi uplnenenapisalpresne, ide o to ze ja mam zadane 2 body x1y1 a x2y2 no a ja to mhsim naprogramovat, takze nejake graficke veci mi moc nepomozu, toto cca viem ako urobit... Ja proste pomocou tych 2 suradnic sa potrebujem dostat na bod, ktory je vzdialeny akokeby 1/3 tej pomyslenej usecky, idealne odvodit vzorec, a to neviem...
ok, řekněme, že chceš rozdělit úsečku
bodem
tak, aby platilo
kde
a 
první nápad je uvážit přímku
a kružnici
a najdeš průsečíky s kružnice
s přímkou
a vybereš ten správný, tj. ten, který leží uvnitř úsečky 
Úplně jsem nepochopil postup přes kružnici kolegy byka7 ale navrhnu i svůj postup řešení:
Mějme dva body
a
a spojíme je úsečkou. Pokud se chceš dostat do bodu, který je v 1/4 v 3/8 nebo třeba v 157613/1353438 úsečky tak stačí vzít vektor:
a tento vektor vynásobit požadovaným rozdělením úsečky (to je ta 1/4, 3/8 ...) a přičíst ho k bodu A
Takže obecně pro bod N který se nalézá v
úsečky, kde
platí:
kde
a 
Když se to spojí dohromady tak pro bod N který leží v p:q úsečky platí:![kopírovat do textarea $N=[a_1+\frac{p(b_1-a_1)}{q};a_2+\frac{p(b_2-a_2)}{q}]$](/mathtex/9b/9bfe4ce3c6a6a325a3aaf220661dcae8.gif)
Stránky: 1