Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Bud to mas resit jako dve diofanticke rovnice, nebo ma jit o soustavu dvou rovnic. Predpokladam to druhe, ale pokud by to bylo to prvni, tak proste moje reseni zhruba v pulce ukonci. Vsechno, co budu psat dale, se bude odehravat v celych cislech. Dale predpokladam, ze znas kongruence na
a budu je znacit jen prostym
. Nejvetsi spolecny delitel budu znacit jako
.
Nejprve vyresime kazdou rovnici samostatne, podle postupu, ktery je vzdy pouzitelny a vzdy vede k cili za predpokladu, ze nejvetsi spolecny delitel koeficientu u neznamych deli absolutni clen. Pak se dokonce dopredu da rict, kolik parametru bude potreba (o jeden min nez je neznamych).
I. 
, tedy pro vypocet
uvazim kongruenci modulo 1:
, tedy
, tedy vse je reseni, tedy
.
Proto
. Kongruence modulo 3 dava
, tedy
, tedy
, tedy
.
Proto
a o to, ze "to pujde vydelit", se nemusime (ani v dalsim) starat, protoze to je dano z teorie, resp. je to aspon mala kontrola toho, ze v pocitani nemame chybu.
II. 
, tedy pro vypocet
uvazim kongruenci modulo 3:
, tedy
, tedy
, tedy
.
Ted dosadim:
(vim, ze pujde vydelit cislem
- opet z teorie), tedy
, tedy
. Ted modulo 2 mam
, tedy
.
Proto
.
No a ted tyto dve reseni dame dohromady. Zrejme x=x, y=y, z=z, tedy

Kdyz ted dosadim treti rovnici do zbylych dvou (za t), tak dostanu

Ted porovnam dvounasobek prave strany prvni rovnice a trojnasobek druhe (obe dve strany si musi byt rovny, a to cislu
), coz mi da:
, neboli
.
Protoze
, tak mam reseni (s 2-1, tedy jedinym parametrem). Najdeme jej snadno:
, tedy
, tedy
, tedy
.
Proto
.
Celkem tedy