Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 06. 2014 09:14

milanbajn
Škola: PvF UK
Reputace:   

objem telesa

treba zistiť objem telesa ak sú dané podmienky z=4-y**2  y=x**2/2 Ako to mám dať do integrálu?

#2 29. 06. 2014 09:55

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: objem telesa

Zdravím,

nejdřív laskava moderátorská - formuluj, prosím, své příspěvky více vstřícně - tedy pozdrav, formulace problému, poděkování/prosba směrem ke kolegům + označovat témata (nebo slovně ukončovat, potom označím(e)). Potom si překontroluj značku u jména (podle slovesa v minulém čase v jiném příspěvku bych představila jinou), ale to je drobný detail.

Pokud jsou podmínky $z=4-y^2$ a $y=\frac{x^2}{2}$, tak to je podle mne pro těleso málo, jsou to jen rovnice ploch (parabolických tunelů), spíš by mělo být zadáno nerovnici + ještě může být podmínka (např. $z=0$), nebo záleží, jak budou nerovnice. Překontroluj, prosím, zadání. Děkuji.

#3 29. 06. 2014 11:50

milanbajn
Škola: PvF UK
Reputace:   

Prepáčte, ešte raz dobrý deň,
zadanie bolo takto na skúške, nerozumiem mu aj mne tam niečo chýba. S pozdravom Milan

#4 29. 06. 2014 12:47

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ milanbajn:

děkuji za upřesnění, asi bylo lepší se zeptat přímo na zkoušce. Pokud si představuji dobře, tak dle zadání můžeme omezit "část boční stěny" dle $y=\frac{x^2}{2}$, potom je "střecha" průsečíkem $z=4-y^2$ a $y=\frac{x^2}{2}$, ale chybí tomu "dno", nějak podobně. Možná někdo z kolegů vidí jinak, děkuji.

Jelena.

Zápatí