Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Chtěl jsem se s vámi o ni podělit :-)
Při spalování tekutého oktanu (
) vzniká oxid uhličitý a vodní pára. Vyčíslete následující rovnici (určete
):
EDIT:
Jelena napsal(a):
tak ji rozšířím na zadání "Sestavit obecné vztahy pro hoření (úplné spalování) různých typů uhlovodíků dle jejich obecných sumárních vzorců a vyčíslit příslušné chemické reakce".
↑ Sherlock: okometricky:
C8H18 + 12,5 O2 = 8 CO2 + 9 H2O
případně vše vynásobit dvěma
Zdravím,
předpokládala jsem, že kolega ↑ Sherlock: nabízí úlohu jako zajímavou především z hlediska matematiky (pomocí soustavy rovnice), z hlediska chemie nevyžaduje nějaký zajímavý nápad (určitě dle ↑ houbar:, případně rovnou vynásobit celou rovnici 2 (jelikož se předpokládá problém mezi sudým a lichým společným násobkem) a až potom rovnat levou a pravou), nebo i jako vyčíslení redoxních rovnic).
A jelikož jde o úlohu zajímavou jen z pohledu matematiky, tak ji rozšířím na zadání "Sestavit obecné vztahy pro hoření (úplné spalování) různých typů uhlovodíků dle jejich obecných sumárních vzorců) a vyčíslit příslušné chemické reakce".
a přesunu do Zajímavých pro SŠ (sekce Chemie v létě (a nejen) má vykazovat klid).
↑ pietro:
děkuji a zdravím, ano tak nějak (snad jsem čekala, že se více zaměří na vztahy mezi C a H pro jednotlivé typy uhlovodíků a na násobné vazby), ale i tak je to názorné - výsledky jsem však nekontrolovala, věřím autorovi :-)
---------
Vypadá to komplikovaně, ale není. :-) (c)
Také pozdrav,
Peter napsal(a):
na výpočet tepelného zafarbenia reakcie.
:-) ohledem na aktuální slunečno, nebylo by něco z oboru zhotovení suchého ledu z vyprodukovaného CO2?
---------------
"Trochu s předstihem jsem zadal únorovou úlohu. Řešit ji ovšem můžete i v lednu" (c)
Stránky: 1