Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1 2
ahoj ↑↑ vanok:,
to je šikovná formulace :-) Takovým problémem je potom i výše uvedená rovnice
protože taky "vede na LR" ...
↑ Eratosthenes:,
V tom mas pravdu, ze je to sikovne povedane, ale vo fr. text osnov, je este doplneny tzv. instrukciamy, kde sa urci presnejsie co ma byt vyucovane. ( ak si na to najdem cas dam aj to sem in line, pre amaterov porovnavania).
I ked teoreticky mas pedagogicku slobodu, tak vies v akom ramci musis ostat.
Ještě jednou pozdrav,
↑↑ mmch: - knihu mám staženou, děkuji. Jak sama vidíš na úvod kapitoly, ke které patří cvičení, definice je daleko volnější, než ta, co diskutujeme. Zahrnuje jak algebraické úpravy na tvar
, tak i možnost
. Tedy bez rozporů s knihou najdeš:
a) nema v R reseni,
b) ma v R aspon dve reseni
Netriviální úlohou dle vzoru příkladu diskutovaného před cvičením, bych považovala úlohu, ve které je třeba provést alespoň nějakou úpravu k dosažení tvaru
. Tu "alespoň nějakou" přizpůsobíš znalostí žáka ZŠ. Jelikož úloha je zadána učiteli.
Zbývá bod c) a jsme za na začátku tématu. Z textu kapitoly a řekla bych, že z toho, co se skoro očekává v tomto dotazu, řekneme, že úloha c) řešení nemá.
Ale kdybych byla drzá a pojala tento případ jako reklamační řízení (přeci v tom mám daleko větší zkušenost), tak bych se upřela na slova "možno algebraickými úpravami na tento typ upravit". A tvrdila bych, že ani užití funkce signum, ani užití absolutní hodnoty nemohu považovat, za algebraickou úpravu, ovšem navržené
za algebraickou úpravu považovat budu. Samozřejmě - nevážně :-) Ale pokud by na tom stalo přijetí/nepřijetí na VŠ, tak by to alespoň za pokus hodilo.
Ač to tady zaznělo, že definice umožňuji určitou volnost, tak určitě najdete případy, kdy jednoznačnost referenčního materiálu může být podstatná.
Jinak Polák a učebnice pro víceletá gymnázia pro
už poznamenávají, že nejde o lineární rovnici.
Eratosthenes napsal(a):
ax+b=0 má nekonečně mnoho řešení jen pro a=b=0 (to jsem ↑ zde: napsal špatně.
děkuji za upřesnění. Ale i tak - srovnej s definici algebraické rovnice n-stupně (stupeň rovnice dle nenulového koeficientu nejvyšší mocniny). Rovnice přestane být lineární při vynulování lineárního členu. Tak lze souhlasit?
Eratosthenes napsal(a):
Takovým problémem je potom i výše uvedená rovnice
nebo jak nabízí kolega Zdeněk v odkazu na místní sbírku, kterou také napsal.
Jinak samozřejmě omluva za vstup - člověk by měl(a) znát své místo, neb potom:
mmch napsal(a):
Pravda, ted to hledam na netu, ale to jsou spis zavedeni na ruznych poradenskych mat-forech, takze verohodnost nevelka.
Raději o počasí - pršelo :-)
↑ mmch:
také děkuji, knihu jsem neznala a skutečně stoji za použití (stahování z odkazovaného zdroje není úplně košer, alespoň pro formální nápravu poprosím o zapůjčení z knihovny). Určitě by se hodila i na přípravu na kvalitní maturitu nebo na přijímací zkoušky.
problem rozebirat na prvocinitele
:-) prázdninové nicnedělání, minulý rok jsem touto dobou diskutovala rozmanitost exportu Středočeského kraje, před léty byl spolek chatářů, tento rok je, pokud ovšem do popředí se nedostane problém za 1000,- :-)
Raději o počasí - pršelo :-)
a pokračuje - prší pěkně.
Stránky: 1 2