Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
řeším příklady ke zkoušce z matematické analýzy a mám příklad, kde mám najít první dvě derivace funkce y(x), které je řešením rovnice
.
Řeším tak, že funkci zderivuji:
Výjde mi :
Dostala jsem radu, že bych teď měla dosadit původní funkci, což je tedy
...
Znamená to, že tam, kde mám y, dosadím prostě tu šílenou funkci ?
V tom případě bude problém pouze v úpravě, že mi to nevychází..
Na konci už je mi postup jasný, zderivuji první derivaci a za y' dosadím to, co vyšlo v první derivaci... v tom případě je postup při první derivaci a dosazení celé rovnice, asi v pořádku.
Můžete mi, prosím, pomoct, jak na úpravu po dosazení ?
Moc moc děkuji.
Zdravím,
úpravy jsem nekontrolovala, zda to tak vyjde, případně v MAW, ale
↑ OndrasV: nebylo by více pohodlné ve tvaru
nahradit v prvním zlomku čitatel za původní funkci
, případně se potom podívat, co dává vyjádření
z výsledku? Děkuji
↑ TerezaG:
dosadil tak, jak mám v ↑ příspěvku 3:. Na papíře máš 3. řádek s "oranžovým" čitatelem. To je Tvůj výsledek:
(aby bylo lépe vidět, co nahrazujeme, tak jsem jen čitatel vzala do závorek.
Ale také v prvním zlomku, v čitateli můžeme nahradit závorku (...) za y, jelikož dle zadání platí
. Proto
(záměrně všude používám závorky, abys viděla co se nahrazovalo). A to provedl hned po slovech "dosadím původní funkci". Je to jen způsob, jak si usnadnit další derivování. Tak to vidíš? Děkuji.
↑ TerezaG:
na funkci
bych se dívala jako na imlicitně zadanou funkci
, možná to bude ve více zvyklém zápisu
vidět lépe, přičemž můžeme zapisovat, že
(v zadání je takto zdůrazněno, že y je funkce od x zápisem
). Tak se ještě podívej u vás na implicitní zadání funkce.
↑ jelena:
Ještě jednou budu otravovat, když jsme u těch derivací, kde y(x), snad tímto neporušuji pravidla.
Ale pokud mám derivovat funkci, kde y(x) ...
, tak derivuji následovně:
z čehož mi vychází
ve výsledcích mám ale
, kde mám, prosím chybu ?
Děkuji.
↑ TerezaG:
Povazujes
za konstantu ked derivujes
podla
. Ma to byt
z coho

takze vo vysledkoch to mas asi zle.
TerezaG napsal(a):
snad tímto neporušuji pravidla.
:-) Ty mne testuješ - o pravidlech jsme spolu diskutovalY minimálně v 4 tématech. To je tak - pravidla lze považovat za kvalitně vytvořena, pokud jsou uživatelům pravidel ke prospěchu a není tak soustavná tendence pravidla obcházet. V tomto smyslu bych místní pravidla považovala za zdařená.
Samozřejmě, pokud je nějaká otázka rozpracována, nakonec je považována za ujasněnou, ale vznikne dotaz, ve kterém navazuješ, nebo rozporuješ předchozí debatu, tak je rozumné v tématu pokračovat a navázat na předchozí ujasněné momenty. Je prosím, abys psala celé zadání. Ze zápisu
není úplně zřejmě, zda zadání je
a Ty jsi hledala parciální derivaci po dx. Nebo je to původní znění, což spíš:
najít první dvě derivace funkce y(x), které je řešením rovnice
.
Potom viz kolega ↑ Xellos: (a opět implicitně zadána funkce). Děkuji, zdravím.
↑ TerezaG:
řešili jste rovnici
s neznámou
. Ještě pro pořádek - jelikož pracuješ s funkci, potom bys měla alespoň úvodním zápisem zapsat podmínky pro def. obor. A podstatné - při vyjádření
postupuješ stejně jako při řešení rovnic, tedy buď alespoň zapisovat podmínky úprav, nebo úplně korektně převádět do součinových tvarů a zapisovat pořádně kořen. Viz na papíře přechod k řádku
(nad textem "druhá derivace...") - je jasné, že tak "hop" podělit levou a pravou stranu rovnice výrazy s neznámou nejde.
Pří nácviku vyjádření derivace implicitní funkce to možná nevadí, ale při vyšetření průběhu bys tak mohla přijít o podstatné informace (a ani slušné to není, jen tak podělit) :-) V pořádku? Děkuji.
↑ TerezaG:
řešíš rovnici
, vynásobit jmenovatelem (za předpokladu, že je nenulový), všechno s
nalevo, vytknout atd. Už v pořádku?
Stránky: 1