Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, potreboval by som pomôcť s týmito príkladmi,postup budú mať asi rovnaký, no aj tak neviem to nich ani zaťať...
Maratónec bežal do mesta M, každý deň zabehol polovicu trasy, ktorá mu zostávala do konca , a ešte 5 km naviac. Aká bola trasa dlhá, ak mu beh trval 3 dni?
U pokladni stála fronta ľudí. Predavačka každú hodinu vybavila dve tretiny zostávajúcich zákazníkov a ešte jedného zákazníka naviac.Práca jej týmto spôsobom trvala 3 hodiny, koľko ľudí bolo u pokladni?
Peter na trojdennom výlete každý deň minul polovicu čiastky, ktorú mal a ešte 10 korún naviac.Koľko korún mal na začiatku, ked mu na konci výletu nič nezostalo?
Ďakujem

m = hľadané množstvo
q = podiel minutého za jednotku času
k = počet vybavení naviac za jednotku času
h = počet jednotiek času
marnes ja som to pochopil tak že prvú č.j. sa minie q násobok počtu plus k , druhú č.j. sa minie q násobok zostatku plus k atď až h.tu č.j.
teda ten maratonec zabehne dokopy 70km prvý deň 40km druhý deň 20 a tretí deň 10
↑ Jakub007:
Pochopila som to ako jarrro.
Myslím, že v 1. príklade (a možno aj v ostatných) sa oplatí obrázok a úvahy "odzadu".
Tretí deň predstavuje polovicu posledného zvyšku a ešte
5 km k tomu. Z toho vyplýva, že na tretí deň pripadá 10 km.
Ak k nim pridáme 5 km, dostaneme polovicu zvyšku do druhého dňa, teda po 1. dni zostávalo ešte 30 km. Podobne po prirátaní 5 km dostaneme polovicu celej trasy (je to 35 km) a teda celá trasa má 70 km.
Zvyšné príklady úplne rovnako - obrázok a odzadu.
↑ marnes:
marnes - polovica a ešte 5 km každý deň, preto je to také ťažké ...
Trasa 70 km
Prvý deň polovica a ešte 5 ... 35 + 5 = 40, zostáva 30
Druhý deň polovica z 30 a ešte 5 ... 15 +5=20,, zvyšok 10
a to je naozaj polovica zvyšku a ešte 5.
Postup ozaj funguje ... 39 zákazníkov a 140 korún.
K tomu prvnímu příkladu...sestavil jsem rovnici, která tedy není moc praktická, ale účelu poslouží. Snad se z ní i snadno pochopit úvaha.
První závorka je první den (polovina celé vzdálenosti (s) +5), druhá změť závorek je druhý den (tedy celá vzdálenost (s) - první den + 5) a třetí hromada závorek je třetí den (tedy s - (první a druhý den) + 5).
Je to opravdu hodně nepraktické, složité na úpravu, ale funkční (teda mělo by).
Za případné překlepy nebo chyby se omlouvám.