Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím potřebuji pomoc s dokončením příkladu!
př: Stavebnice obsahuje 6 shodných tyčinek 6-ti různých barev. Kolik navzájem různých modelů pravidelného čtyřstěnu z ní můžeme postavit?
výsledek je: 60 různých možností jak obarvit hrany 6-ti barvami, 5 typů obarvení
???dostala jsem dále za úkol zobecnit tento příklad abych mohla to mohla vypočítat např. i u dvacetistěnu.
zkusila jsem tedy na čtverci a zjistila jsem, že čtverec má 24 různých obarvení..a tedy 24: 8(což je osová sym.) má 3 typy obarvení..
??? jak to bude vypadat u ostatních n- úhelníku???
Jelena: edit: bylo upřesněno, že úloha vyžaduje zobecnění na Platónská tělesa:
autorka tématu efka napsal(a):
zobecnit tento příklad (př: Stavebnice obsahuje 6 shodných tyčinek 6-ti různých barev. Kolik navzájem různých modelů pravidelného čtyřstěnu z ní můžeme postavit?
výsledek je: 60 různých možností jak obarvit hrany 6-ti barvami, 5 typů obarvení )pro ostatní platónská tělesa...
Úloha č. 190:
http://www.mfi.upol.cz/index.php/mfi/ar … load/23/35
↑ gadgetka:
Děkuji!!! A prosím stranu??Našla jsem úlohy okolo ale 190 se mi nějak schovává...děkuji
↑ gadgetka:↑ efka:
už jsem to našla....jj já ten příklad takto vyřešený mám jen potřebuji ten poslední krok zobecnit to...
↑ efka:
Zdravím, téma přesunu do DIM. Upřesní ještě, prosím, kompletní zadání (nejlépe originál). Pro "n-stěn" opět máš k dispozici tyčky různé barvy - v počtu dle Euler. věty? Nepůjde to odvodit indukci?
zkusila jsem tedy na čtverci a zjistila jsem, že čtverec má 24 různých obarvení..a tedy 24: 8(což je osová sym.) má 3 typy obarvení..
??? jak to bude vypadat u ostatních n- úhelníku???
toto ale, jak popisuješ, není n-stěn - tak? Děkuji (přesunem také své působení v tématu završím, kolegům děkuji za zapojení).
↑ jelena:
Děkuji za reakce...!!! No přesné zadání je zobecnit tento příklad (př: Stavebnice obsahuje 6 shodných tyčinek 6-ti různých barev. Kolik navzájem různých modelů pravidelného čtyřstěnu z ní můžeme postavit?
výsledek je: 60 různých možností jak obarvit hrany 6-ti barvami, 5 typů obarvení )pro ostatní platónská tělesa...
Děkuji...A PROSÍM DIM znamená?
↑ efka:
také děkuji za upřesnění, tedy zobecnit od obarvení čtyřstěnu na obarvení dalších 4 Platónských těles.. Zkusím v tom smyslu zeditovat název tématu a úvodní příspěvek.
DIM je zkrátka předmětu, kterému je určena tato sekce, primárně byla a je pro VŠB, ale objevuji se zde i jiné úlohy, přišlo mi, že to Tvé téma zde bude více na očích (na druhou stranu já v této sekci, až na úklid, nemám co pohledávat :-)
Zatím nevím, jak a kam pohneme. Tak nasadím techniku společenské konverzace. V názvu máš "Symetrie" - v jakém smyslu se předpokládá využití? Jaké techniky můžete používat? Máš dojem, že by mělo smysl použit síť těles nebo přímo těleso v prostoru? Hodí se použit mapy?
Osobně úlohu v odkazu si zatím nedovedu představit jako návodnou. Také bych řekla, že téma je dost populární a asi při trošce snahy by našel některý odkaz, což se mi ale zatím nechce (a asi ani potom nebude chtít). Tak zkus, prosím, problém rozvíjet a doufej, že se někdo z kolegů zapojí. Kolegům děkuji.
Co se zobecnění týká, přijde mi, že bude nutno využít Bursideovo lemma.
Zajímalo by mne, pro jakou úroveň studia je úloha zamýšlena? projekt na střední škole nebo bakalářská práce?
Tu sa to dá aj zostaviť :
Rôzne 3D Telesá či už platonské alebo Archimedove sa dajú dobre preskúmavať pomocou americkej stavebnice Zometool. Jednotlivé vzpery sú v zlatom reze. Je to super zážitok postaviť si doma 120 bunkovec...
produkty:
http://kreativnehracky.eu/sk/7-systemove-staveb...
leták:
http://kreativnehracky.eu/kreativnehracky_eu_ZO...
google obrázky:
https://www.google.sk/search?q=zometool … mp;bih=957
Stránky: 1