Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 07. 2014 18:26 — Editoval liamlim (28. 07. 2014 18:53)

liamlim
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Důkaz rovnosti

Pro kladná $a,b,c$ splňující $\frac{a}{a+1}+\frac{b}{b+1}+\frac{c}{c+1} = 1$ dokažte, že platí také rovnost $1+\frac{bc}{a+1}+\frac{ca}{b+1}+\frac{ab}{c+1} = 2(ab+bc+ca)$

Tuto rovnost jsem odvodil před malou chvílí a moc se mi líbí. Chtěl jsem vymyslet nějakou zajímavou nerovnost, u které bude potřeba první předělat podmínku do jiného tvaru. Tady by snad i něco šlo vymyslet... Odvození rovnosti mám sepsané na pár řádcích v .pdf. Klidně to sem přepíšu časem.

edit:  kdybych chvíli počkal s tímto příkladem, mohl bych ho napsat v zajímavější formě. Z dokazovaného příkladu totiž rychle plyne také rovnost $\frac{1}{abc} = 2 + \frac{1}{a}+\frac{1}{b}+\frac{1}{c}$

Pomocí tohoto postupu jde třeba jednoduše odvodit nerovnost $\frac{1}{8} \ge abc$. Ale tak to jde určitě více způsoby.

• (téma jako vyřešené označil(a) liamlim)

#2 29. 07. 2014 14:34

liamlim
Škola: MFF UK
Reputace:   

Re: Důkaz rovnosti

↑ liamlim:

Odvodil jsem nerovnost tentokrát docela jednoduchou si myslím. Stačí zase upravit podmínku ze zadání. Protože se jedná o úlohu vzdáleně podobnou se zadáním v prvním příspěvku, vložím příklad sem. Nechce se mi zakládat další vlákno.

Pro reálná $a,b,c$ taková, že $a+b+c \ne 0$ a $a+b+c = abc+2$ dokažte nerovnost

$\frac{a^3+b^3+c^3+6}{a+b+c} \ge 3$

#3 05. 08. 2014 02:53 — Editoval nikoma (05. 08. 2014 03:12)

nikoma
Reputace:   

Re: Důkaz rovnosti

liamlim napsal(a):

Pomocí tohoto postupu jde třeba jednoduše odvodit nerovnost $\frac{1}{8} \ge abc$. Ale tak to jde určitě více způsoby.

Použiju jinej postup, není těžký si rozmyslet, že $\sum_{\text{cyc}} \frac{a}{a+1} = 1 \Leftrightarrow \exists x,y,z \in \mathbb{R}^{+}: a = \frac{x}{1 - x} \wedge b = \frac{y}{1 - y} \wedge c = \frac{z}{1 - z}$, tedy máme podmínku $x + y + z = 1$ a chceme dokázat $1 \geq 8\prod_{\text{cyc}}\frac{x}{1 - x}$ Homogenizujme a chceme dokázat $1 \geq 8\prod_{\text{cyc}}\frac{x}{y + z}$, což je zřejmé dle AG nerovnosti $8\prod_{\text{cyc}}\frac{x}{y + z} \leq 8\prod_{\text{cyc}}\frac{x}{2\sqrt{yz}} = 8 \cdot \frac{xyz}{8xyz} = 1$

EDIT: To řešení má výhodu, že nijak nemanipulujeme s tou podmínkou, pokud však podmínku roznásobíme, tak dostaneme $1 = 2abc + ab + bc + ca \geq 2abc + 3(abc)^{2/3}$, tedy $abc \leq \frac{1}{8}$, protože $1 \geq 2x + 3x^{2/3} \Leftrightarrow 0 \leq x \leq \frac{1}{8}$.

Zápatí