Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Ahoj moc prosím o pomoc, já už u matiky sedím celý den a tohle jediný za boha nevim tak prosím na kolenou o pomoc 

↑ nikoliceopice1: Ahoj,
treba pracovať s tým, že 1 percento z niečoho = 1 stotina z niečoho. Čiže by bolo fajn premeniť si všetky zlomky z textu na stotiny:

Keď si všetky zlomky premeníš na percentá, potom by to malo byť už iba sčítavanie zlomkov s rovnakým menovateľom.

↑ Blackflower: to je prave to ze ja jak uz nad tim sedim celej den tak uz mi to vubec nemyslí :) a jelikoz pro me jsou zlomky horsi nez nejaka rovnice o 2 neznamych

↑ nikoliceopice1: tak to skús začať riešiť a spolu to doklepneme :) ja veľmi rada pomôžem, ale je lepšie, keď vidím, s čím konkrétne máš problém...

↑ Blackflower: tak jo u toho 16.2. jsme si vypočítala ze 1/8 je 0.125 a to jsem odecetla od 2/5 (0.4) a vyslo mi 11/40 (0,275) ale ted nwm jak vypočítat kolik je to procent

↑ nikoliceopice1: Keď máš číslo 0,275, toto číslo vyjadruje nejakú časť celku. Keď máme vyjadrenú časť celku desatinným číslom a chceme percentuálne vyjadrenie, dostaneme ho tak, že v desatinnom čísle posunieme desatinnú čiarku o dve miesta doprava. Čiže číslo 0,275 bude vyjadrovať 27,5% celku.

↑ Blackflower: aha v tom případe to mam blbě protože ve vysledkách mam 5% :(

↑ nikoliceopice1: V časti 16.2 má byť 5%?
Tak potom je to asi myslené tak, že jedna osmina z tých dvoch pätín a to bude
a to je 5 percent.
Ospravedlňujem sa, ja som si to tiež neuvedomila. Tiež som to pochopila tak, že osmina celku a nie osmina z tých dvoch pätín.

↑ Blackflower: v pohode a ted kdyz mam zjisti ty co chodí pravidelne takze musim znásobit ty 2/5* 1/8*1/4 ???

↑ nikoliceopice1: Ja by som len sčítala (nie vynásobila - sú to dve rôzne skupiny) dve pätiny a jednu štvrtinu - z toho dôvodu, že tá jedna osmina, čo sa tam spomína, je len nejaká "podmnožina" dvoch pätín.

↑ Blackflower: tak jo to mi vyslo :) a ted pro me to nejhorsi jak zjisti kolik jich tam chodi nepravidelne :) jo a dekuju ze mi pomahate diky vam snad dam opravky z maturity :)

↑ nikoliceopice1: Ja by som povedala, že dve pätiny plus jedna štvrtina chodí pravidelne (jedna skupina 2x týždenne, ďalšia skupina 1x týždenne). Ostatní nepravidelne, vyjadrenie zlomkom by to bolo
.

↑ Blackflower: to kdyz vypočítam je 7/20 coz je 0,35 tudiz 35% ale jaksi mi tam tech 5% překáží

↑ nikoliceopice1: Lepšie som si to prečítala a príde mi to tak, že tí, čo chodia aspoň 2x do týždňa, sa asi budú rátať medzi nepravidelných. Takže pravidelne budú chodiť iba tí, čo chodia každý deň (↑ vyššie: sme vypočítali, že je to
) plus tí, čo chodia raz do týždňa, to je
.
Dokopy mi to vyšlo 30%. Myslíš, že to môže byť tak?

↑ Blackflower: jj může ja ti strašně dekuju strasne si mi pomohla :) jestli budu mit neco podobnyho u maturity opravny urcite si na tebe vzpomenu mooooooooooooooc ti dekujuuu

↑ nikoliceopice1: rada som pomohla, aj nabudúce :) nech sa ti darí :)