Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Buenas noches.
Hombres, pomozte mi s řešením této rovnice (Petáková str.55-cv.23b); x patři do oboru reálných ćísel:

Je evidentní, že x1=0, ale rovnice má ještě jedno řešení, ke kterému se musí dojít úpravou. A úpravy mě zatím nikam nedovedly: z pravé strany rovnice jsem vyrobil 2(sin x*sin x + cos x*cos x), pak jsem s tím počítal, ale na papíře se mi zatím jen kupí nepoužitelné zlomky gonio fcí v neupravitelných tvarech.
Nechci kompletní řešení, chci jen ukázat směr. Děkuji všem za reakci.
↑ hew.hois:
Nápověda: 
Potom to co je pod odmocninou převést na jednu stranu a zbytek na druhou, umocnit a vyřešit kvadraticku rovnici
Zdravím v tématu,
umocnění a odmocnění u goniometrických rovnic není ideální cesta, zde se více hodí převod na argument (x/2) pomocí goniometrických vzorců (i 2 napravo přepsat jako
, potom úprava na součinový tvar. Souhlasíte? Děkuji.
↑ zdenek1:
děkuji (jen skloňuj, prosím - podle ↑ jeleny:). Zkoušela jsem, zda není na postup od Tebe, vážený kolego, ale není, škoda.
↑ jelena:
to je odkaz, jako třeba na literaturu, to se neskloňuje :-)
Dá se to udělat i tím druhým postupem, ale není to nic elegantního.

označme
a 
Pak 

↑ zdenek1:
děkuji :-)
to je odkaz, jako třeba na literaturu, to se neskloňuje :-)
z toho plyne ponaučení, že do slovanských internetových diskusí je třeba volit jméno, které zůstává libozvučné a nemění smysl ani s předložkou (např. taková Elen by se snesla).
Dá se to udělat i tím druhým postupem, ale není to nic elegantního.
elegantní to je (úhly v trojúhelníku, kde jsou odvěsny 1 a 2), jen dokončení nepříliš elegantní. Ovšem jsem úplně zapomněla princip metody (psal jsi v některém příspěvku, pro které případy jde použit, jen ho nemohu najít).
↑ jelena:
Obecně, když máš rovnici
, tak ji vydělíš
, a pokud bude
, tak to bude fungovat vždy.
Samozřejmě, když vyjde
tabulková hodnota sinu, tak je to velmi efektní i efektivní.
OT: A co teprve, kdyby to bylo Elèn!
↑ zdenek1:
děkuji, měla bych se donutit občas i uvažovat (pokud bych ovšem měla čím :-)).
OT: A co teprve, kdyby to bylo Elèn!
jako geograficky název? Mělo by to však opět nevysvětlitelné numerologické dopady (již se mi měnil počet písmen ve jménu z 5 na 6 (a ani po 30 letech od změny jsem se nedopátrala všech důsledků), další změnu bych raději nezkoušela). Konec OT.