Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravim Vas,
je tomu jiz dlouho co jsem ze skoly a rad bych se do ni vratil. Pri hledani reseni jedne limity jsem se dostal az k matematicke indukci.
[/img]
Otazka je jiz na obrazku, nechapu jak ze druheho radku udelali treti, porazmo ctvrty.
Diky za jakekoliv posunuti.
Ahoj ↑ freespace:,
V tretom riadku je vynaty clen m+1, a co ostane je 
Staci.
↑ vanok:
Ty jo, nedavam to. Fakt jsem ze skoly 14 let. Koukam, ze takhle se za chvili dostanu k ucivu treti tridy :-) Jdu hledat nejake ucebnice kde jsou upravy vyrazu, abych pochopil tu pravou stranu.
A u leve jsem uplne zmaten, jak z obecneho zapisu 1+2+....+m*(m+1) udelali to co je na leve strane ve tretim radku?
P.S. Ale ja to nevzdam, matematika me fascinuje, bohuzel ji chapu pouze pri podrobnem vysvetlovani :-)
↑ freespace:
Súčet m+1 členov, modrým je súčet m členov (miesto 1+2+3+...+m napísali ten predpokladaný súčet
m (m+1)/2
Na spoločný menovateľ 2
Súčet zlomkov s rovnakým menovateľom
Vyňatie zátvorky, ktorá je spoločná obom členom v čitateli
↑ misaH:
Hodne vody uteklo a jsem tu zase. Uz poprve mi to nedalo spat. Zlomky mam jiz nastudovane. Jen nechapu tu konkretizaci z toho zobecneneho vyrazu. Vzdyt oni v tom tretim radku v podstate napsali, ze (prava strana +1 = prava strana + 1) Jen je to jinak upraveno. Co je tohle za dukaz. To kazdy obecny zapis lze takhle oblafnout? Nemate nekdo nekde lepsi priklad na matematickou indukci?
↑ freespace:
Poriadne si naštuduj podstatu matematickej indukcie.
Overíš pre n=1.
Predpokladáš platnosť pre ľubovoľné k.
Z tohto predpokladu dokážeš platnosť pre nasledujúce k, teda k+1.
Zmysel: pre n=1 platí.
Dokázal si, že platí aj pre n=2 a rovnako aj pre každé ďalšie n.
Stránky: 1