Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 08. 2014 13:33

Petr Melán
Reputace:   

Lineární rovnice a nerovnice-prosím kontrolu

Ahoj,mám tady 2 příklady které jsem vypočítal a prosil bych o kontrolu jesltly vyšly zprávně,nemám výsledky ...

1.)$\frac{6}{x+2}+\frac{x+2}{2-x}+\frac{x^{2}}{x^{2}-4}=0$ výsledek mi vyšel x=8
2.)$\frac{7x-1}{3}+6\le 5x-\frac{5+3x}{2}$ výsledek mi vyšel $x\ge 7$

A ještě bych se rád jen tak mimo zeptal , budu dělat opravné zkoušky na gymplu z matematiky a teď tady mám 2 typy příkladů 1.) Lineární nerovnice 2.) Nerovnice v součinovém a podílovém tvaru , tak se chci zeptat,vím jak se co počítá,ale dost mě zajímá , jestli mi tam na opravkách napíšou např. 1.) Vypočítej Lineární nerovnice a 2.) Počítej nerovnice v součinovém tvaru , nebo mi tam prostě hodí příklady,napíšou jen "Vypočítej" a teď jak bych teda poznal,jestli mám počítat Lineární nerovnici,nebo tu nerovnici v součinovém tvaru ? Jde nějak poznat co je co,nebo mi to tam napíšou ? Díky

#2 12. 08. 2014 13:40

Lukáš Ba-mat-fyz
Místo: Bratislava
Škola: FMFI UK, Wien Uni
Pozice: double student
Reputace:   

Re: Lineární rovnice a nerovnice-prosím kontrolu

Ahoooj, ↑ Petr Melán:

Oba výsledky sú správne. Čo sa týka tej otázky, ja si osobne myslím, že pokiaľ nutne nebudú chcieť určitý postup, tak to len vypočítaš. Ak by chceli daný postup, tak to napíšu. Ale to si len myslím, opravky som ešte nemal.

Ibaže by som sa mýlil.

#3 12. 08. 2014 14:23

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

↑ Petr Melán:
To poznáš snadno.
lineární nerovnice bude obsahovat pouze $x$ v první mocnině a pokud v ní budou zlomky, tak ve jmenovateli budou jen čísla, ale ne $x$. Tvůj příklad 2) je naprosto typický.

Aby to byla nerovnice v součinovém/podílovém tvaru, musí tam ten součin/podíl být a musí obsahovat $x$, tj. něco jako $(x+4)(x-7)<0$ nebo $\frac{x-5}{x+7}>1$
Může to být i složitější, např.$\frac{6}{x+2}+\frac{x+2}{2-x}+\frac{x^{2}}{x^{2}-4}\ge0$

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#4 12. 08. 2014 15:23

Petr Melán
Reputace:   

Aha dobré,díky

Zápatí