Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj ↑ duskin:,
předpokládáš, že platí
(1)
a musíš dokázat, že platí
(2)
tj. při důkazu (2) použiješ (1).
↑ Eratosthenes:
Najprv sa treba presvedčiť, či dokazovaný vzťah platí pre najmenšie číslo, teda pre číslo n=3.
↑ misaH:
To jistě, ale ↑ duskin: se ptal jenom na využití indukčního předpokladu, proto jsem 3^4>... přeskočil.
↑ sugyman:
Vyplývá už z tohoto řešení bezprostřední správnost pro libovolné n? Je jasné že se výraz na pravé straně bude nekonečně přibližovat k
.
Zdravím,
nějak to zapadlo.
↑ duskin - příspěvek 6: abych pravdu řekla, tak tak narychlo nevidím důvod, proč jsi 1. krokem vynásobil levou a pravou stranu
, tedy k úpravě od
k
(jak to souvisí s předpokladem
?).
kolega duskin v příspěvku 9 napsal(a):
Je jasné že se výraz na pravé straně bude nekonečně přibližovat k
.
To není jasné bez důkazu (nebo bez předpokladu, že důkaz už máte a můžete používat). Doporučení od kolegy ↑ sugyman: je s důkazem např. zde, nebo zkus se podívat na předpoklády, co můžete používat. Děkuji.
↑ jelena:
Snažil jsem indukční předpoklad upravovat tak, abych měl po všechn úpravách na pravé straně za každou cenu
. Nedošlo mi že tím pak zničím celou indukci.
Děkuji za odkaz, vypadá to elegantně. Asi by mě nenapadlo si nejdřív celou nerovnost upravit do tohoto lepšího tvaru a až potom dokazovat mat. indukcí.