Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 08. 2014 23:05 — Editoval Lubo66 (16. 08. 2014 23:08)

Lubo66
Zelenáč
Reputace:   

Určenie predpisu funkcie viac realne premennych

Dobry den,

vo svojom volnom case sa venujem hlavne pokrocilej matematike a uz dlhsiu dobu mi neda spravat jedna vec. Urcenie zápisu funkcie a to rozhodne pri funkciach viac realne premenych z=f(x,y). Otazka znie ako urcim zapis funkcie ked poznam len vstupne hodnoty x,y,z? napr. chcem urcit funkciu vztahu medzi: °C, Kelvinom a Fahrenheitom.
PS: Pri funkciach jednej realne premenej to v podstate ide z grafu, ale čo v prípade keď sa graf funkcie nezhoduje z ani jednou znamou funkciou (linearna, mocninova, log, sin cos, atď.) ako sa v takom pripade urci zapis funkcie?

ĎAKUJEM za odpoveď.

#2 17. 08. 2014 10:10

Eratosthenes
Reputace:   140 

Re: Určenie predpisu funkcie viac realne premennych

ahoj ↑ Lubo66:,

nejsem si jist, zda správně chápu. "Určení vztahu mezi  °C, Kelvinem a Fahrenheitem" není záležitost funkce tří proměnných. Jsou to tři funkce jedné proměnné.

Převádíš totiž

°C - Kelvin
°C - Fahrenheit
Kelvin - Fahrenheit

(popřípadě další tři funkce k nim inverzní).

Budoucnost patří aluminiu.

#3 17. 08. 2014 14:35

Lubo66
Zelenáč
Reputace:   

OK, možno °C, K, fahrenheit nebol naštastnejsi priklad, ale ide v podstate o to ako urcujeme zapis funkcie viac realnych premennych ?

#4 17. 08. 2014 18:19 — Editoval Xellos (17. 08. 2014 18:19)

Xellos
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 

Dakedy sa neda ani pri funkcii jednej premennej. Najznamejsi priklad je asi tato funkcia - treba si vtedy zadefinovat novu funkciu.

Ak mas zasa hodnoty v konecnom pocte bodov, tak mozes vzdy urcit polynom ktory nimi prechadza a zavisi iba na jednej z premennych: $f(x,y,z)=\sum{a_i x^i}$, ale aj $f(x,y,z)=\sum{b_i y^i}$. Viac info. Tu mas zasa moznosti az privela.

#5 17. 08. 2014 19:20

Lubo66
Zelenáč
Reputace:   

ja som sa inšpiroval veľmi jednoduchým príkladom:

zadanie: určte predpis funkcie ak v bode 2 nadobúda funkcia hodnotu 5 v bode 3 hodnotu 7 a mám samozrejme zadaný graf. (čiže mám zadané vstupné hodnoty x a y)

Toto je v podstate jednoduché, pretože si môžem z grafu určiť o akú funkciu ide, v tomto prípade ide o lineárnu funkciu čiže f: y = ax+ b

f(2) = 5 ......5 = 2a + b
f(3) = 7 ......7 = 3a + b

Riešeným sústavy dvoch rovníc dostaneme a = 2, b = 1

Výsledok: f: y = 2x+1

ale čo ak sa z grafu nedá určiť typ funkcie, a eśte k tomu pôjde o funkciu viac premennych....

Zápatí