Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Příklad:
Máme n kostek, každá kostka má šanci p na úspěch, chceme alespoň k úspěchů. Jaká je pravděpodobnost takového jevu? Tady si ještě poradím s http://www.mathwords.com/b/bernoulli_trials.htm
Ale co dělat s problémy typu:
Mám n obyčejných 6 hranných kostek, jaká je pravděpodobnost, že hodím alespoň p * hodnotu 1, q * hodnotu 2, r * hodnotu 3, s * hodnotu 4 s tím, že pokud hodím 6, tak to lze uznat i jako 1, nebo 2, nebo 3, nebo 4.
S čísly by mohl být případ: mám 4 kostky a chci hodit alespoň dvě dvojky a jednu jedničku. Za každou šestku můžu nehodit jedno z požadovaných čísel
Ten priklad sa da riesit sposobom ktory dost prudko rastie s poctom cisel ktore 6-tka nahradzuje. Totiz ak mam vseobecne mnozinu
cisel takych ze vysledok
musi padnut aspon
-krat a stane sa mi, ze to splnim pre vsetky
, potom spolu 6-tiek a vsetkych
musi padnut aspon
. Ak si zvolim mnozinu
a pocet hodov
kedy padlo daco z
, potom z
zvysnych hodov musim aspon
-krat hodit jedno z
cisel a kazde
musim hodit
krat. Ta posledna podmienka je otravna, ale znamena to ze ak tu podmienku odignorujem a vyratam vysledky (pravdepodobnosti) pre vsetky nadmnoziny
, mozem ich odratat a tym dostat spravny vysledok pre
akoby som podmienku
neodignoroval. (Da sa to este zrychlit cez princip inkluzie a exkluzie.)
Zbavili sme sa 6-tky za cenu ratania asi
vysledkov namiesto jedneho, teraz nam staci riesit ulohu "aka je pravdepodobnost ze kazdeho
hodime aspon
"?
Přiznám se, že tomu úplně nerozumím.
Jelikož mohu využít počítač, tak jsem si to chtěla naprogramoat se zkoušením všech možností.
Např. u 4 kostek generovat možnosti:
4 0 0 0 0 0 (padly 4 jedničky)
3 1 0 0 0 0 (padly 3 jedničky a jedna dvojka)
3 0 1 0 0 0 (padly 3 jedničky a jedna trojka)
atd.
Pro každou možnost není problém zjistit, jestli je daný hod úspěšný. Těchto možností není zdaleka n^6. Jen teď je problém, že tyto možnosti nemají stejnou pravděpodobnost.
Výčtem jsem zjistila, že u tří kostek je jen jedna kombinace hodů, aby padlo 3x stejné číslo, 3 kombinace hodů, aby padlo 2 x stejné číslo a 5 kombinací, aby padla nějaká konkrétní trojice.
Věřím, že na tohle už bude vzorec. Např. jaká je pravděpodobnost, že z pěti kostek padnou dvě dvojky, dvě trojky a jedna pětka?
↑ Silvie22:
Nezkoumal jsem to celé, ale jestli můžeš použít počítač, tak můžeš taky použít náhodná čísla - prostě udělat 100 000 pokusů, počítat si úspěšné, a pak si to podělit a máš odhad pravděpodobnosti. To by bylo nejrychlejší, ale výsledek bude přibližný (byť pro vysoký počet hodů skoro přesný).
Stránky: 1