Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ symetrala:↑ symetrala:
Použi kosínusovú vetu.
Btw: vypočti úhel a všechny úhly? Je zadanie dobre?
Ahoj,
očividně pro délky a,b,c platí že:
protože:
Pro délky stran v trojúhelníku platí pythagorova věta, tudíž je daný trojúhelník pravoúhlý s pravým úhlem u vrcholu A (proti nejdelší straně - přeponě)
Plocha (obsah) bude tedy b*c / 2, čili 24.
Úhly dopočítáš snadno, jeden je pravý, druhý nalezneš například jako poměr protilehlé a přilehlé strany a zbývající dopočítáš do 180.
↑ symetrala:
Pomer protiľahlej a priľahlej strany je tangens uhla, ku ktorému je strana priľahlá alebo protiľahlá.
Uhol beta je obyčajne pri vrchole B.
↑ symetrala:
Tak šup-šup na Google pravouhlý trojuholník.
A zošity zo ZŠ.
Alebo Ti to niekto nakreslí.
Vychádzala som z toho, čo Ti radil Freedy, vydeliť odvesny.
Ty si urobil(a) pomer odvesny a prepony a myslel(a) si si, že je to už uhol.
↑ symetrala:
Záleží, kde je B, či je oproti strane 8 cm.
↑ symetrala:
U Teba a=10, b=8, c=6, ak má byť sin beta = 0,8.
Uhol je medzi 53° a 54°.
↑ misaH:
ok, takze Beta 53°7minut a Gama bude 143°7min(z dopočtu do 180°)???
Jinak, kdyby to nebyl pravouhly trojuhelnik, jak bych ty uhly vyřešil???
Dle kos.vety, viz. http://cs.wikipedia.org/wiki/Kosinova_v%C4%9Bta
, ale neznám přeci žádný úhel...?
↑ symetrala:
V pravouhlom trojuholníku (ako v každom podľa pána Euklida) je súčet veľkostí vnútorných uhlov 180°.
Teda:
x+90+53=180
A x je ten posledný uhol.
Ku kosínusovej vete: všetko (a,b,c) poznáš, len uhol nie. Dosadíš a vyjde Ti kosínus neznámeho uhla. Z neho potom ten neznámy uhol.
↑ symetrala:
Uhol nepoznáš, ale veď ho ideš počítať.
Poznáš všetko okrem uhla. Aj a (dosadíš), aj b (dosadíš) aj c (dosadíš). Jediné, čo nedosadíš je uhol (vypočítaš).
Už som to písala.

Ja by som urcite navrhoval (ako kolega Freedy) na zaciatok takejto ulohy zistit ze ci je trojuholnik pravouhly (vyberiem najviacsiu stranu = prepona , skusim ci plati c^2 = a^2 + b^2). Ak ano, ulohu vyriesim s aparatom zakladnej skoly - na zistenie uhlov sinus/arkus sinus, dopocet do 180/90 stupnov. Plocha = a*b/2
Ako kolegovia naznacuju, trojuholnik je pravouhly:
http://www.triangle-calculator.com/?wha … bmit=Solve
Ak by nebol pravouhly - plochu vypocitam z Heronovho vzorca. A uhly dopocitam bud z kosinusovej vety, alebo sa pohram - ked viem strany a obsah, viem vypocitat vysky. Z vysiek a stran viem uz sinusom/arkussinusom dopocitat uhly. BTW, kosinusova veta je zobecnena pytagorova veta, akurat pre pravouhly trojuholnik nam jeden clen vypadne, pretoze cos 90 = 0