Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Bettina:
Já bych to řešila takto : 

↑ Ivana:
Zdravím. Rychlejší i s obrázkem:-). Jen se chci zeptat spíš já. V tenké trubici k poklesu hladiny o h podle uvedeného vzorce, to chápu. Ale proč počítáš i hladinu h2, tato hladina přeci závisí na množství nalité rtuti a nemá s jevem kapilární deprese nic společného,nebo jo?

↑ Ivana:
Asi je dneska špatný den, nějak se do toho zamotávám. Mám v nádobě nalitou kapalinu o výšce h1 a ponořím do ní trubičku, tak poklesne hladina v trubičce o h2 a hladina v nádobě zůstane stejná( pokud zanedbám, že objem změny v trubičce je zanedbatelný a nezvedne hladinu v nádobě)
Já měl za to, že při elevaci počítám o kolik se hladina zvedne a při depresi o kolik klesne?
↑ marnes: Pak tedy použiji tento vztah pro výpočet h ...
http://vydavatelstvi.vscht.cz/knihy/uid … prese.html ... ale nevím, co je to
:-(
↑ marnes:
Tady je podobný příklad :
Do nádoby s kapalinou byla svisle zasunuta kapilára o poloměru 1mm; kapalina v ní vystoupila do výšky 1,2cm nad volnou hladinou kapaliny v nádobě. Do jaké výšky vysoupí stejná kapalina ,jestliže do ní zasuneme kapiláru o poloměru 2mm? Předpokládejme, že kapalina dokonale smáčí stěny kapiláry.
řešení :
a
...
odtud :
....
... 
V kapiláře o poloměru 2mm vystoupí kapalina do výšky 0,6cm.

↑ Ivana:
Tomu příkladu bez problému rozumím, platí nepřímá úměrnost. Zřejmě jsem úvodní příklad pochopil jinak, nevím. Jde mi jen o to, že snížení hladiny v kapiláře přece vůbec nezávisí na tom, jaký tvar má nádoba, kolik rtuti je v té větší nádobě, nebo do jaké výšky sahá?
↑ marnes:
Ještě k té výšce rtuti v kapiláře :
U kapilární deprese je těsně pod povrchem v kapiláře vnitřní tlak větší než těsně pod povrchem kapaliny v okolí kapiláry a to o kapilární tlak. Proto kapalina v kapiláře klesne o takovou výšku
, aby byl tlak kompenzován.
Platí :
.
Stránky: 1