Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Potřeboval bych pomoct vyřešit tuto úlohu:
http://oze.tzb-info.cz/8747-dimenzovani … taika-vitr
Jde o dimenzování hybridního systému fotovoltaika-vítr, jde o to v jakém poměru se má rozložit výkon do fotovoltaických panelů a kolik do větrného generátoru.
Děkuji za připadnou pomoc
Zdravím,
jde o úlohu z praxe? Nebo pro jiné účely - jaké? V odkazu je použita technika lineárního programování pro řešení optimalizačních úloh (po fóru máme více takových témat i s odkazy). Pro obrázek 3 je využito grafické řešení - obdobně. Poměr F/V pro bod "Hybrid" by vycházel z hodnot souřadnic bodu "Hybrid" po ose x a po ose y. Musela bych ale podrobněji projít článek a označení. Konkrétní hodnoty ale v textu nevidím. Všechno je poměrem.
Lze, prosím, dotaz upřesnit - co je jeho účelem a jaký se očekává výstup? Děkuji, přesunu do Zajímavé Fyziky.
Dobrý den,
ano je to úloha z praxe jde mi o to že si chci navrhnout hybridní elektrárnu, to jest kombinaci fotovoltaických panelů a větrného generátoru, ale nevím v jakém poměru mám rozložit výkon mezi oba generátory při nějakém konstantním příkonu.
Tak já bych to tedy popsal na konkretním příkladu.
Mám spotřebič, který má příkon třeba 500W a budu ho mít každý den zapnutý 16 hodin, to znamená že denní příkon, který potřebuji je 8Kw. Měsíčně = 248Kw, Ročně = 2976Kw.
No a teď bych potřeboval vědět jak tu hybdirní elektránu mám nadimenzovat kolik tedy Kw mám dát do panelů a kolik do větrného generátoru. K tomu by měli posloužit ty nerovnice.
Další hodnoty bych vám tedy dodal.
Roční úhrn slunečního záření, průměrná rychlost větru v mé lokalitě, účinnost kolektoru atd..
↑ Benyykl:
Zdravím a děkuji za upřesnění.
Pro takové schematické řešení a velmi hrubý odhad by postačilo mít data pro soustavu nerovnic označených (5), tedy d - průměrná spotřeba, W, S - průměrné sezonní - letní a zimní - charakteristiky jednotlivých zdrojů (podrobně - viz čl.). Potom řešení soustavy poskytne plochu vyšrafovanou šedou barvou.
Ale takový výstup bych považovala za velmi hrubý odhad, který by nedával žádnou garanci pro skutečnou energetickou soustavu (technickou a ekonomickou stránku problému neznám). Vidím však, že problém je zřejmě populární, tak snad se do technického řešení zapojí někdo z kolegů, kdo o tom více ví. Pokud jen chcete vyřešit soustavu na dodaných podkladech, tak to by šlo.
Zdárné budování přeji.
Stránky: 1