Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 08. 2014 16:29

Petr Melán
Reputace:   

Rozdíl mezi "Lineární nerovnice" a "Nerovnice v součinovém tvaru"

Zdravím,mám dotaz. Jaký je rozdíl mezi Lineární nerovnicí a Nerovnicí v součinovém a podílovém tvaru ? Vím jak se co vypočítá,ale nevím co je co :D mě to příjde stejné,nevidím v tom rozdíl , např. $(2x+5)(1-4x)\ge 0$ to je nerovnice v součinovém a podílovém tvaru , $\frac{x+3}{x-1}\ge \frac{x+4}{x+1}$ taky nerovnice v součinovém a podílovém tvaru , $\frac{7x-1}{3}+6\le 5x-\frac{5+3x}{2}$ to je zase lineární nerovnice ... jako říkám,vím jak se co počítá,ale prostě nevím jak poznám co je co , pokud tam nebude napsané např "Vypočti Nerovnici v součinovém tvaru" ale bude tam jen "Vypočítej příklad" tak já to prostě nepoznám co to je a tím pádem nebudu vědět jak to počítat,takže se chci zeptat,jak poznám co je klasická lineární nerovnice a co nerovnice v podílovém a součinovém tvaru ? Díky

#2 23. 08. 2014 20:06 — Editoval Sherlock (23. 08. 2014 20:09)

Sherlock
Škola: PřF MUNI
Pozice: student
Reputace:   33 

Re: Rozdíl mezi "Lineární nerovnice" a "Nerovnice v součinovém tvaru"

Nerovnice v podílovém/součinovém tvaru se řeší takřka stejně, rozdělíš si to na intervaly dle nulových bodů a zkoumáš které vyhovují. (v podílovém tvaru nesmíš zapomenout že jmenovatel nesmí být nula)

Lineární nerovnice vždy lze upravit do tvaru (aniž bys řešil nulové body) $ax+b\ge 0$ (nebo $ax+b\le 0$, to už záleží na příkladu)

$\frac{7x-1}{3}+6\le 5x-\frac{5+3x}{2}$ je nerovnice lineární, protože se obě její strany dají zapsat ve tvaru $ax+b$ (nejsou tam závorky s proměnnými, a ve zlomku není ve jmenovateli x)

Zkus si to, z levé strany této nerovnice dostaneme: $\frac{7}{3}x-\frac{1}{3}+6$

Stručně - součinové tvary vypadají obvykle $(x-a)(x-b)$, podílové $\frac{x-a}{x-b}$ a lineární $ax+b$

Zápatí