Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 08. 2014 01:13

Freedy
Místo: Praha
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Nejdelší kombinace

Dobrý večer,

na většině mobilech se používá bezpečností gesto, které se musí zadat, aby dotýčný uživatel získal přístup k dalším funkcím. Vypadá většinou takto, 9 teček, mezi kterýma musíte nakreslit čáru jež vám odemkne telefón:
//forum.matweb.cz/upload3/img/2014-08/35054_bezpecnostnigesto.jpg
Jakmile se dostanete do jednoho bodu, už se cestou zpátky v daném bodě znovu nezachytíte.

Jen pro zpřesnění, když si označím jednotlivé body jako

A B C
D E F
G H I

Tak když začnu v bodě E, pokračuji do bodu I a poté do bodu A tak platí: $|AI|=2\sqrt{2}$ Čili výsledná délka bude $|EI|+|AI|=1+2\sqrt{2}$ protože se cestou zpátky cesta nezastaví v E ale projde skrz něj. Pokud bych šel z bodu A do bodu I tak bych prošel bodem E a délka by byla $|AE| + |EI| = 1+1$ což je méně než předchozí délka.

A teď k moji otázce, jak lze tímto způsobem propojit všech 9 bodů, aby výsledná čára byla co nejdelší?

Jen zkoušením jsem dospěl k něčemu jako: E I A H C D F G B. Výsledná délka by byla:
$\sqrt{2}+2\sqrt{2}+\sqrt{5}+\sqrt{5}+\sqrt{5}+2+\sqrt{5}+\sqrt{5}=2+3\sqrt{2}+5\sqrt{5}\approx 17,422$
Mě teda zajímá, jestli existuje nějaká delší cesta.

Nevím jestli někdo bude vůbec reagovat na takovouhle blbost, ale docela mě zajímalo jaká nejdelší cesta lze vytvořit mezi 9 body s těmito podmínkami.

Děkuji

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#2 24. 08. 2014 09:14

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Nejdelší kombinace

Zdravím,

většinu takových mobilů jsem viděla :-) Osobně používám takový nezlomný zázrak. Řekla bych, že Tvůj problém naleží k problému hamiltonovského grafu s tím, že ještě přidáváš podmínku vzdálenosti uzlů v geometrickém smyslu. Přesunu do Zajímavých pro SŠ.

#3 24. 08. 2014 10:30 — Editoval Xellos (24. 08. 2014 10:56)

Xellos
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 

↑ Freedy:

Myslim ze neexistuje. Tu je to vcelku lahke, lebo nemas vela roznych vzdialenosti a len 2 najdlhsie (uhlopriecky), a inak mozes pouzit vela skoro najdlhsich.

Priblizne dokaz: E nas nuti pouzit aspon jednu vzdialenost $\le \sqrt{2}$; treba dokazat ze obe uhlopriecky nie su optimalne, ze 0 tiez nie je optimalna a potom ze zvysne vzdialenosti nemozu byt vsetky $\sqrt{5}$. Konstrukciu uz mame.

Ako hovori ↑ jelena:, hladame najdlhsiu Hamiltonovsku cestu v kompletnom grafe na $n$ vrcholoch. Ak su vzdialenosti vseobecne, treba na presne vyratanie exponencialne vela casu, neviem ako pri euklidovskych vzdialenostiach.

#4 24. 08. 2014 12:18

Freedy
Škola: MFF UK (15-18, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   166 

Zkoušel jsem hledat delší cestu, ale jaksi jsem se na žádnou delší nedostal, takže by teoreticky mohla být nejdelší, ale není to jisté.

Xellos napsal(a):

treba dokazat ze obe uhlopriecky nie su optimalne

Jak to myslíš, nejsou optimální? Lze použít obě dvě uhlopříčky, ale bylo by to nevýhodné, protože poté by tě to přinutilo udělat jednu menší délku, což by se v součtu nevyplatilo.

Každopádně pokud neexistuje delší cesta, tak nemám další dotazy. Děkuji :)

L'Hospitalovo pravidlo neexistuje. Byl to výsledek Johanna Bernoulliho

#5 25. 08. 2014 21:08

mák
Místo: Vesmír, Galaxie MD
Reputace:   63 

Zdravím,
zkusil jsem použít metodu hrubé síly a vyšlo mi (jedna z možností):

Code:

B,H,A,I,D,F,G,C,E

Délka trasy je $3\,\sqrt{5}+5\,\sqrt{2}+4=17.77927174436484$
Snad jsem to dobře spočítal :-)

LibreOffice Verze: 25.8.4.2, Maxima 5.49.0 (SBCL)

#6 26. 08. 2014 16:16

Kluzz
Zelenáč
Škola: Žlab
Pozice: Student
Reputace:   

Máš tam navíc $\sqrt{2}$, bod E se započítá hned na začátku (místo B-H je B-E-H)

#7 26. 08. 2014 21:52

Xellos
Škola: MFF CUNI, Bc. (13-16)
Reputace:   36 

Freedy napsal(a):

Xellos napsal(a):

treba dokazat ze obe uhlopriecky nie su optimalne

Jak to myslíš, nejsou optimální? Lze použít obě dvě uhlopříčky, ale bylo by to nevýhodné, protože poté by tě to přinutilo udělat jednu menší délku, což by se v součtu nevyplatilo.

A to znamena ze nie su optimalne.

Zápatí