Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Auto hmotnosti m=900kg sjíždí z kopce po rovné silnici s vyřazeným motorem a brzdí tak, že jede konstantní rychlostí v1=60km/hod. Sklon silnice je 10stupnu.
1. Určit brzdnou sílu působící na auto při sjíždění konstantní rychlostí.
2. Určit brzdnou sílu tak, aby auto zastavilo z počáteční rychlosti na dráze.
1. F=mg*sin10
2. W=F*s a Ek=0,5*m*v2 a dát do rovnosti Ek=W a z toho vyjádřit sílu?
Děkuju za kontrolu:)
↑ bbetty1:
1. ano
2. ano, ale zamysli se jaká síla ti z takového výpočtu vyjde.
↑ bbetty1:
Moc se mi to nelíbí.
Pokud se otázka 2. vztahuje k úvodní informaci, tak ti v rovnici chybí změna potenciální energie.
↑ zdenek1:
Takže takto:
mgh+0,5*m*v2=F*s , přičemž výšku spočítám z sin10=h/s
z toho se mi F=1658,197N
↑ bbetty1:
Tak to jde taky. Já jsem na to chtěl jít tak, že k síle která ti vyjde bez započítání změny potenciální energie přičtu ještě tu sílu mg sin10, kterou jsme spočítali předtím. Z výpočtu by ti totiž bývala vyšla síla (a na to jsem se právě ptal), jakou zastavíš těleso dané hmotnosti a rychlosti v případě, že na něj (ve směru pohybu) nepůsobí žádné další síly. No jo, ale to na té nakloněné rovině působí. Takže je potřeba tu sílu zvětšit tak, aby se ta síla navíc vykompenzovala. Když si to rozepíšeš tak zjistíš, že finální vztah pro sílu je (pochopitelně) v obou případech stejný. Počítání "přes energie" a "přes síly" jsou jen dva pohledy na to samé. V prvním případě je právě to působení dalších sil zahrnuto do změny pot. energie.
No nic, to jen abych dokončil tu myšlenku, ke které jsem tě chtěl navést, zamysli se nad tím (jestli chceš).