Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím, začal jsem pročítat Jarníkův Diferenciální počet I a jelikož se snažím dělat to co nejpoctivěji zkoušel jsem dokázat níže uvedenou větu (Věta 18.) ještě před tím, než jsem si přečetl důkaz, Jarníkem uváděný. Chtěl bych Vás požádat o kontrolu mého důkazu, jelikož mě nenapadá jak jinak kontrolu provést.
Věta 18. Je-li
je
.
Můj důkaz:

Tak by to podle mne mělo stačit. Pokud máte jakékoliv připomínky určitě prosím kritizujte. V důkazech asi nejsem zatím dostatečně zběhlý, takže případně neformálnosti mi prosím taky připomeňte.
Děkuji za Váš čas :)
Proč chceš dokazovat nějakou větu? Vždyť součet dvou platných nerovností bude vždy platná nerovnost. To není třeba dokazovat.
↑ Freedy: Tak je mi jasné, že toto už někdo dokázal přede mnou a já bych se tedy důkazem teoreticky nemusel vůbec zaobírat. Ale jde mi hlavně o jakýsi trénink, procvičení, utvrzení.
Matematiku se nesnažím učit se nazpaměť, věřit každému výrazu v rámečku, kterému kdosi říká vzorec, ale snažím se s matematikou pracovat, umět v ní fungovat :)