Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
zdravím, mám zadaný nějaký graf pomocí matice sousednosti a mám tento graf vykreslit
můj první problém je, jak rozmístit vrcholy? Někde jsem se dočetl, že je dokázané, že ne každý graf může být vykreslen jako rovinný, každopádně já ho jako rovinný vykreslovat budu, což znamená, že ne každý bude proporcionální
měl bych začít tím, že rozdělím graf na jednotlivé komponenty souvislosti (pokud nebude jedna) a každou se pak zabývat zvlášť?
Budu vděčný za každou radu
↑ Hertas:
Ahoj,
ono to není zase až tak jednoduché. Protože o tom nevím prakticky nic, byl jsem zvědavý a zeptal jsem se děda gůglověda, narazil jsem na chytrou knihu. Třeba se ti bude hodit (pokud jsi na ni už sám nenarazil).
Mimochodem, to o "nevykreslitelnosti" jsi četl naprosto správně, existují grafy, které nelze vykreslit v rovině. Například graf s pěti vrcholy spojenými stylem "každý s každým". (pokud tě zajímá víc, tak pojem, který byl hledal, je "planární graf")