Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 28. 08. 2014 20:46

Hertas
Škola: FJFI CVUT(12-15, bc)
Pozice: student
Reputace:   17 

teorie grafů - jak vykreslit graf

zdravím, mám zadaný nějaký graf pomocí matice sousednosti a mám tento graf vykreslit

můj první problém je, jak rozmístit vrcholy? Někde jsem se dočetl, že je dokázané, že ne každý graf může být vykreslen jako rovinný, každopádně já ho jako rovinný vykreslovat budu, což znamená, že ne každý bude proporcionální

měl bych začít tím, že rozdělím graf na jednotlivé komponenty souvislosti (pokud nebude jedna) a každou se pak zabývat zvlášť?

Budu vděčný za každou radu

#2 29. 08. 2014 09:33

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: teorie grafů - jak vykreslit graf

↑ Hertas:
Ahoj,
ono to není zase až tak jednoduché. Protože o tom nevím prakticky nic, byl jsem zvědavý a zeptal jsem se děda gůglověda, narazil jsem na chytrou knihu. Třeba se ti bude hodit (pokud jsi na ni už sám nenarazil).

Mimochodem, to o "nevykreslitelnosti" jsi četl naprosto správně, existují grafy, které nelze vykreslit v rovině. Například graf s pěti vrcholy spojenými stylem "každý s každým". (pokud tě zajímá víc, tak pojem, který byl hledal, je "planární graf")

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

Zápatí