Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 08. 2014 10:50

IrisCZ
Zelenáč
Pozice: Student VŠ
Reputace:   

Definiční obor fcí s rovnicemi v součinovém tvaru a absolutní hodnotou

Ahoj. Cca za měsíc nastupuji na VŠ a rozhodl jsem se projít si pár příkladů z učebnice, abych toho pro začátek neměl moc. Bohužel je to už rok, co jsem maturoval a následně se rok učení nevěnoval. Z toho důvodu jsem toho zapomněl víc, než by se mi líbilo a narazil jsem na několik problémů i se základní látkou, se kterou jsem dříve neměl sebemenší potíže. Jeden takový problém jsem ale sám nedokázal vyřešit a tak bych se rád obrátil na vás. V příkladech jde o určování definičního oboru funkcí. S goniometrickými, cyklometrickými funkcemi a logaritmy problém nemám. Nedokážu ale určit definiční obor u funkcí s lineárními rovnicemi v součinovém tvaru, popřípadě ještě s absolutními hodnotami.

Jde mi především o tyto dva příklady:

$f(x)=\frac{-7}{\sqrt{|2x-1|-|x+1|-3}}$

$f(x)=\ln \frac{9-x^{2}}{3+x^{2}}$

Wolfram Alpha bohužel neukazuje postup výpočtu definičního oboru, takže to nemám odkud okoukat. Není mi jasné, jak se od nulových bodů dostanu k jednotlivým intervalům pro funkce. Byl bych moc rád, kdyby mi někdo ukázal, jak takové příklady řešit. Mockrát děkuji!

• (téma jako vyřešené označil(a) IrisCZ)

#2 29. 08. 2014 11:13

marnes

Re: Definiční obor fcí s rovnicemi v součinovém tvaru a absolutní hodnotou

↑ IrisCZ:

odmocnina musí být větší nebo rovna nule, ale je ve jmenovateli, tak jen větší jak nula. Řešíš tedy nerovnici
$|2x-1|-|x+1|-3>0$ třeba pomocí tabulky nulových bodů

Druhý příklad. Výraz, který logaritmujeme, musí být větší jak nula $\frac{9-x^{2}}{3+x^{2}}>0$
Jmenovatel je vždy kladný, tudíž stačí řešit $9-x^{2}>0$, což jde taku tabulkou nulových bodů, nebo rozložit na součin, nebo pomocí grafu kvadratické funkce

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 01. 09. 2014 09:02

IrisCZ
Zelenáč
Pozice: Student VŠ
Reputace:   

Mockrát děkuji za odpověď :)

#4 01. 09. 2014 09:41

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

jen doplnění ke způsobu kontroly (že WA neukazuje postup), celkem podrobně rozepíše MAW (jen pozor na komentáře v tabulce jednotlivých podmínek ohledně krajních bodů). Užití MAW lze konzultovat i v sekci podpory. Zdárné použití přeji.

Zápatí