Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ lenisek:
Nejdříve ze zeptám jestli čtu dobře logaritmus - první log osmi při základu 3?? Pokud ano tak
log zleva dám doprava a mocninu doprava
levá strana log(3)8/log(3)2 podle pravidel o logaritmech je log(2)8, což je 3
Pravá strana podle pravidel počítání s mocninami upravíme podíl na 3 na (x-6)
Takže vlevo je 3 na prvou, vpravo 3 na (x-6) a řešíme expon rovnici
1=x-6, takže x=7
↑ bubbles:
Zdravím :-)
pokud jsem dobře luštila, tak pro úpravu pravé strany je potřeba použit vzorec:
převest log se základem (x+1) na podíl log se základem 2.
Pomohlo?
jenže já u toho nemůžu mít kalkulačku s log, to je příklad na přijímačky na VŠ. My logaritmy braly ve třeťáku a to jenom asi dvě hodiny takže je vlastně moc neumím, tak by mě zajímal postup, měla jsem doučování s naší matematikářkou ale dělala to moc složitě
a co tak to vyřešit naprosto jednoduše, kdy se vyjde z pravidel pro logaritmování a příklad se převede na:
Pokud to tak nejde, omlouvám se, maturovala jsem v minulém století :)
↑ jelena:
Také zdravím, vypadá to takhle už daleko hezčeji .).
↑ kaktus:
Příště raději prosím napiš podrobnosti, abychom se nezdržovali příspěvky typově stejnými jako jsem napsal já :-).
↑ jendula11: ti radí něco takového:
- tohle si dobře prohlédni a zapamatuj, u logaritmů se toho využívá často (vlastně u všemožných funkcí se využívá jejich inverzní fce. ;)).
↑ gadgetka:
Zdravím :-)
Nás tady je, co jsme maturovali(y) v minulém století a umíme používat logaritmické pravitko :-) A nevadí, že si tady tykáme? (já to klidně navrhnu, protože jsem trošku starší :-)
Hlavně, že se rozumíme - určitě i tato úprava je v pořádku - tady na foru jednou byla debata, že pokud je nějaká úprava co do složitosti pravidel podobná, tak se počítá počet operací, co je nutné provést pro úpravu. Ale to určitě není podstatné.
Hezký věčer :-)
↑ jelena:
Tykání jsem se na netu naučila již brát jako samozřejmost, čili souhlasím a též srdečně zdravím. Objevila jsem Vaše fórum nedávno a od té doby se mi doma smějí, že se vracím do studentských let. Je fajn po letech zjistit, že v hlavě něco zůstalo, ačkoli mě to neživí. :) Přeji krásnou noc!