Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 09. 2014 10:01

maver
Reputace:   

CAS - software

Je dnes již běžně (nebo dokonce povinně) na středních školách používán CAS?
Nebo jeho používání je více méně zavedeno až na vš?

• (téma jako vyřešené označil(a) maver)

#2 11. 09. 2014 11:00

Eratosthenes
Reputace:   136 

Re: CAS - software

ahoj ↑ maver:,

řekl bych to asi takto:

na středních i vysokých školách se pohybuji celý život, a o tom, co je to software CAS, nemám ani tušení.

Jakékoliv povinné používání čehokoliv na školách je dokonce protizákonné a je hodno oznámení na antimonopolní úřad. Představ si, že by někdo nařídil všem studentům a učitelům na škole povinně nosit hodinky Festina a obuv Prestige...

Budoucnost patří aluminiu.

#3 11. 09. 2014 11:12 — Editoval maver (11. 09. 2014 11:13)

maver
Reputace:   

↑ Eratosthenes:
Myslel jsem Wolfram Mathematica (pro studenty vš pochopitelně licence), MAW, Wolfram Alfa atd.

http://www.math.wpi.edu/IQP/BVCalcHist/calc5.html

#4 11. 09. 2014 12:11

Eratosthenes
Reputace:   136 

ahoj ↑ maver:,

platí totéž, co už jsem napsal: povinné to být nemůže. Na druhé straně to nikdo nikomu nemůže zakázat (tedy samozřejmě kromě písemek). Osobně bych se přimlouval za to, aby se tento software na školách používal víceméně jen jako kontrola. Pokud se někdo "učí" tak, že nějakou domácí úlohu zadá do MAW, a pak to jenom opíše, pak tedy pánbůh s ním a zlé pryč...

Budoucnost patří aluminiu.

#5 11. 09. 2014 13:24 — Editoval maver (11. 09. 2014 13:27)

maver
Reputace:   

↑ Eratosthenes:
dotaz jsem podával proto, že občas zde uživatelé tento software zmiňují, tak mě to jen zajímalo, zda se jedná o již pevně zaintegrovanou výuku matematiky nebo nového předmětu do středoškolského učiva. Existují akademické licence a multilicence, takže by se nejednalo o nic ilegálního.
Na vš máme CAS povinný a máme na něj licenci.

Význam CAS pochopitelně má, protože jedna věc je vytvořit správný vzorec výpočtu ze slovního zadání (zde musí být člověk) a druhá věc je mechanická a otravná úprava složitějšího algebraického výrazu pomocí softwaru.

#6 13. 09. 2014 10:00

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím,

téma jsem přesunula do sekce CAS. ↑ Eratosthenes: :-) a ani po přečtení místní nástěnky (levý horní roh fóra) není tušení?

K tématu - tím, že jsou školní programy rámcové (mají "užití kalkulátorů a moderních technologií..."), tak ono celkem moc povinného nebude, záleží jak se zpracuje školní program. Zde je např. už starší výzkum využití (co si vybavuji, tak na fóru od SŠ byly dotazy k DERIVE).

Zřejmě to bude podobné, jako zácvik v použití ščotů, logaritmického pravítka, tabulek, kalkulátorů, matematických zápisů pro počítač a úvodu do použití (z toho, co pamatuji z vlastní ZŠ-SŠ). Případně méně vykopávkové kolegové doplní aktuální stav :-) Přímo na fóru pro SŠ CAS nijak aktivně nedoporučuji (spíš pokud je zřejmé, že autor už něco používá, nebo jako rychlou kontrolu nepodařeného zadání, obrázek), ale pro VŠ již ano - má být použito, ale samozřejmě s pochopením apod. viz ↑ Eratosthenes:.

#7 13. 09. 2014 14:03

maver
Reputace:   

↑ jelena:
Děkuji.

Zápatí